Groep H: Denen verwijzen Portugal naar play-offs

Denemarken heeft zich op de valreep rechtstreeks geplaatst voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. De Denen wonnen dinsdagavond verrassend in eigen huis van Portugal.

Denemarken - Portugal 2-1 Denemarken kwam voortvarend uit de startblokken en kwam al na dertien minuten op voorsprong door een doelpunt van voormalig Ajacied Michael Krohn-Dehli. De Denen hadden de score voor rust nog verder uit kunnen bouwen, maar waren niet koelbloedig genoeg voor het doel van de Portugese doelman Rui Patrício.

Portugal leek na de onderbreking wakker geschud en gingen driftig op zoek naar de gelijkmaker. De Portugezen kregen enkele goede mogelijkheden, maar het was Denemarken dat wist te scoren. Spits Niklas Bendtner vergrootte na 63 minuten de score en bracht de Denen in veiligheid. Cristiano Ronaldo maakte in blessuretijd nog de aansluitingstreffer, maar de gelijkmaker bleef uit.

Noorwegen - Cyprus 3-1Noorwegen moest Cyprus in eigen huis met een monsterscore aan de kant zetten om nog kans te maken op plaatsing voor de play-offs. Dat was bij voorbaat al een schier onmogelijke taak voor de formatie van bondscoach Egil Olsen.

De Noren kwamen voor rust via treffers van Morten Gamst Pedersen en John Carew nog wel op 2-0, maar een doelpunt van Giannakis Okkas maakte een einde aan de dromen van de Noorse fans. In de tweede helft tilde Tom Høgli de score naar 3-1, maar Noorwegen was niet in staat om de score nog verder op te voeren.

Denemarken besluit de EK-kwalificatiereeks als koploper in Groep H. Portugal eindigde samen met Noorwegen op een gedeelde tweede plaats, maar kan rekenen op een beter doelsaldo. De Portugezen hebben zich derhalve verzekerd van de play-offs. Foto: VI Images