Groep G: Atlético vecht zich langs Zenit, Porto wint

Atlético Madrid is met een zege begonnen aan Groep G van de Champions League. In eigen huis werd tegen Zenit een einde gemaakt aan een negatieve reeks. FC Porto verpestte het debuut van Austria Wien.

Atlético Madrid-Zenit Sint Petersburg 3-1
Met de van Ajax overgekomen Toby Alderweireld negentig minuten op de bank begon de ploeg van trainer Diego Simeone in de wetenschap dat een negatief record uit de boeken moest worden geschoten. De Madrilenen waren in de dans der miljoenen al negen duels op rij zonder overwinning. Dat was een Spaans record.

Vijf minuten voor rust kwam Atlético op voorsprong. Uit een corner van Koke kon Miranda bij de eerste paal de bal in de kruising koppen. Dat was ook de ruststand.

Na de onderbreking duurde het tien minuten voordat Zenit langszij kwam. De manier waarop was fraai. De Braziliaan Hulk ramde de bal vanaf twintig meter kiezelhard in de korte hoek. Ook de de laatste weken veel gelauwerde doelman Thiebaut Courtois kon niet voorkomen dat de spits met zijn handelsmerk voor de 1-1 zorgde.

Lang konden Hulk en Zenit niet genieten van de trefzekere knal. Arda Turan (foto boven) bracht Atlético op een nieuwe voorsprong. Na een ouderwetse scrimmage mocht de Turk niet klagen over geluk. De bal werd tegen hem aangeschoten en caramboleerde in het doel.

Omdat Atlético de hoop van Zenit door de 3-1 van Léo Baptistao (hij schoof de bal in de lange hoek) aan diggelen schoot, werd een tiende duel zonder CL-overwinning voorkomen. Voor Zenit eindigde het bezoek aan de Spaanse hoofdstad in een teleurstelling.

In de eerste helft was er evenwicht, na rust dwong Porto een zege af.

Austria Wien-FC Porto 0-1
De Oostenrijkse thuisploeg is de enige Champions League-debutant van de 32 deelnemende ploegen. In het eerste bedrijf was daar tegen het gelouterde Porto niet veel van te merken. De rust werd behaald zonder treffers.

Tien minuten na rust moest Austria alsnog de naar later bleek beslissende treffer toestaan. Op aangeven van Danilo, hij brak door op de rechterflank en legde knap terug, kon Lucho González de bal binnenschuiven.

Door de overwinning in Oostenrijk mag Porto zich samen met Atlético koploper van de poule noemen. Zenit en Austria volgen als puntloze hekkensluiters.