Groep F: Rashford goudhaantje Engeland, Schotten juichen

Engeland heeft de thuiswedstrijd tegen naaste concurrent Slowakije nipt gewonnen: 2-1. Die overwinning werd ook in Schotland met gejuich ontvangen.

Engeland - Slowakije 2-1
Na het zwakke optreden tegen Malta, dat desondanks met 0-4 werd verslagen, greep bondscoach Gareth Southgate in. Raheem Sterling en Jake Livermore werden naar de bank verwezen, Marcus Rashford en de van een schorsing teruggekeerde Eric Dier namen hun plaatsen in. Het bleken gouden grepen van Southgate.

Aanvankelijk was dat overigens niet het geval. Engeland speelde een zeer zwakke eerste helft en kwam al na drie minuten op achterstand. Dom balverlies van Rashford leidde een counter in die uiteindelijk via Adam Nemec (ex-Willem II) bij Stanislav Lobotka (ex-Ajax) terechtkwam. Laatstgenoemde liet doelman Joe Hart kansloos: 0-1.

Het was een klein wonder dat Engeland ondanks het zwakke spel nog voor rust op gelijke hoogte kwam. In de 37ste minuut schoot Dier met een fraaie voetbeweging raak uit een hoekschop van Rashford. De aanvaller poetste zijn eerdere fout helemaal weg toen hij in de 59ste minuut vanaf twintig meter diagonaal de 2-1 tegen de touwen schoot.

De voorsprong voor de Engelsen was terecht. Engeland kwam na rust veel sterker voor de dag en drong Slowakije ver terug. De ploeg van Southgate blijft door de zege koploper in Groep F en heeft na acht duels twintig punten, vijf meer dan nummer twee Slowakije. Slovenië (derde) en Schotland (vierde) staan op veertien punten.

Schotland - Malta 2-0
Schotland moest winnen van Malta om uitzicht te houden op de tweede plaats en deed dat met overtuiging. De mannen van bondscoach Gordon Strachan waren negentig minuten lang de betere ploeg, maar beloonden zichzelf slechts twee keer. Christophe Berra kopte na negen minuten raak uit een hoekschop, Leigh Griffiths zette vlak na rust de 2-0 op het scorebord. Door de nederlaag van Slowakije staat Schotland nu nog slechts een punt achter op de tweede plek.

Slovenië - Litouwen 4-0
In navolging van Schotland verhoogde ook Slovenië de druk op nummer twee Slowakije. In eigen huis waren de Slovenen een maatje te groot voor Litouwen. Josip Ilicic was de grote man door de eerste twee doelpunten voor zijn rekening te nemen. De aanvaller toonde zich twee keer ijzig koel vanaf de penaltystip. Benjamin Verbic en Valter Birsa bepaalden de eindstand in de laatste tien minuten op 4-0. Vitesse-spits Tim Matavz viel vijf minuten voor tijd in bij Slovenië.