Groep F: Noord-Ierland aan kop, Roemenië slaat aanval af

Noord-Ierland staat in Groep F op de drempel van kwalificatie voor het EK. Ook Roemenië heeft na een gelijkspel goede papieren om de eindronde te bereiken.

Hongarije - Roemenië 0-0
De topper in deze groep ging tussen nummer drie Hongarije en koploper Roemenië. Bij de bezoekers is oud-Utrechter Lucian Sanmartean (foto) met zijn 35 jaar de architect van de ploeg, bij het thuisland stond Gabor Kiraly (39) nog steeds in zijn kenmerkende, grijze joggingbroek te keepen.

De hoofdrollen waren echter voor Ádam Szalai, die met een vlammend schot bijna doel trof voor de Hongaren, en de Roemeen Claudiu Keserü, die met zijn gevaarlijke linker een paar keer gevaar stichtte. Zijn vrije trap in de tweede helft, iets buiten het strafschopgebied, zeilde rakelings naast. Het bleef uiteindelijk 0-0.

Roemenië verliest zijn eerste plaats, maar slaat wel de aanval op de tweede plek af.

Faeröer - Noord-Ierland 1-3
Voor Noord-Ierland, dat als nummer twee in de poule aan deze speelronde begon, was het uitduel met Faeröer op papier het makkelijkste. Maar het zou niet het eerste land zijn dat zich in deze kwalificatie verkeek op de eilandengroep.

Gareth McAuley zette de Noord-Ieren in de twaalfde minuut op voorsprong, maar nog voor rust bracht Jóan Símun Edmundsson het thuisland langszij. Lang worstelden de bezoekers met hun opponent, totdat Edmundsson na 65 minuten zijn tweede gele kaart kreeg. McAuley claimde zijn tweede goal, al raakte een verdediger van de Faeröer de bal ook nog. Kyle Lafferty zorgde met zijn zesde goal in zeven duels voor de beslissing.

Noord-Ierland is nu de nieuwe lijstaanvoerder in de groep en kan zich maandag bij winst op Hongarije kwalificeren voor het EK in Frankrijk.

Griekenland - Finland 0-1
De Europees kampioen van 2004 draait voor geen meter in de EK-kwalificatie. Kostas Tsanas is de derde bondscoach voor de Grieken in deze kwalificatiecampagne, die met twee punten uit zes duels uiterst teleurstellend verliep voor het land dat op het WK nog de laatste zestien haalde.

En ook onder Tsanas kregen de Grieken het lek niet boven. Invaller Joel Pohjanpalo trapte namelijk ver in de tweede helft kiezelhard raak, waarmee hij de Finnen de zege bezorgde. Die hebben daardoor nog een piepklein kansje op de derde plaats in de groep, al staat er geen duel meer met concurrent Hongarije in het resterende programma.