Groep F: Memphis valt in bij knappe comeback Lyon in spookstadion

Reacties

Lyon is in Groep F van de Champions League door een gelijkspel tegen Shakhtar Donetsk nog ongeslagen. Een speelronde na de sensationele zege bij Manchester City vochten de Fransen zich dinsdagavond knap naar een punt, met Memphis Depay als invaller.

Groep F: Memphis valt in bij knappe comeback Lyon in spookstadion
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais
2 - 2
Sjachtar Donetsk
Sjachtar Donetsk

Lyon moest de deuren van het stadion gesloten houden voor fans als gevolg van de ongeregeldheden in het Europa League-thuisduel met CSKA Moskou vorig seizoen. De werkgever van Kenny Tete en Memphis ging tevergeefs in beroep tegen die straf en had de steun van de achterban goed kunnen gebruiken tegen de Oekraïners die een jaar geleden in de groepsfase van de Champions League nog twee keer te sterk waren voor Feyenoord.

Shakhtar zorgde in de eerste helft voor het meeste gevaar via de zo creatieve Brazilianen voorin. Jason Denayer en Marcelo (ex-PSV) hadden hun handen vol aan de beweeglijke aanvallers. Vanaf de bank zag Tete dat het vlak voor rust defensief in de zone van de rechtsback misging bij Lyon. Na een actie over links gaf Ismaily strak en laag voor. Spits Júnior Moraes had zich handig laten uitzakken en werd gevonden. De 31-jarige Braziliaan klopte doelman Anthony Lopes door de bal direct in de korte hoek te plaatsen.

Door de achterstand verbeterde voor Memphis vanzelfsprekend het perspectief op speeltijd. Trainer Bruno Genesio had gekozen voor Houssem Aouar, Nabil Fekir en ex-Ajacied Bertrand Traoré als trio achter spits Moussa Dembélé. Memphis moest het bij twee van de laatste vier Ligue 1-wedstrijden overigens ook al doen met een rol als invaller.

Doelman Anthony Lopes wordt in de korte hoek verrast bij de 0-1.
Doelman Anthony Lopes wordt in de korte hoek verrast bij de 0-1.

Lyon verhoogde bij de start van de tweede helft wel direct het tempo en via Denayer werd het al snel bijna gelijk. Shakhtar maakte echter ruw een einde aan de opleving. Moraes toonde zich opnieuw erg handig in het strafschopgebied. De ervaren spits plaatste als eindstation van een counter de bal erg bekeken in de verre hoek: 0-2.

De gehoopte ommekeer kwam er alsnog voor Lyon, met Memphis als invaller binnen de lijnen. De Oranje-international maakte in de 63ste minuut zijn opwachting en werd volop gezocht op de linkerflank. Beide goals ontstonden ook aan die kant. Eerst kopte Dembélé raak uit een perfecte voorzet van Fekir. Lyon denderde direct door en kwam twee minuten na de aansluitingstreffer op gelijke hoogte. Aouar legde na een mislukte voorzet van Memphis handig terug op de instormende Leo Dubois, die voor de 2-2 zorgde. Bijna was er nog een heldenrol voor Memphis, maar zijn schot werd gekraakt bij de grootste kans voor Lyon in de slotfase.

Het bleef gelijk, waardoor Lyon met vier punten uit twee wedstrijden aan de leiding gaat in Groep F. Manchester City versloeg eerder op de avond al 1899 Hoffenheim (1-2) en staat met drie punten tweede.

UEFA Champions League

Stand Groep F UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
6
4
1
1
16-6
+10
13
2
Olympique Lyonnais
6
1
5
0
12-11
+1
8
3
Sjachtar Donetsk
6
1
3
2
8-16
-8
6
4
1899 Hoffenheim
6
0
3
3
11-14
-3
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.