Groep E: Pover AZ ten onder tegen superieur Kiev

Bekijk hier alle andere uitslagen in de vierde speelronde van de Europa League. Uiteraard kunt u voor doelpuntenmakers en uitslagen ook terecht bij ons Scorebord.

AZ heeft in Oekraïne niet voor een stuntje kunnen zorgen op bezoek bij Dinamo Kiev. Door twee doelpunten van spits Artem Milevskiy (foto) trok de thuisploeg in het Europa League-duel aan het langste eind: 2-0. Kiev hoefde zich geen moment bovenmatig in te spannen om de zeer pover acterende Alkmaarders van zich af te schudden.

Dinamo startte zonder de licht geblesseerde routinier Andriy Shevchenko, maar schoot direct uit de startblokken. AZ-doelman Sergio Romero werd al in de tweede minuut gedwongen tot een even noodzakelijke als lastige redding. De Argentijn moest gestrekt richting de bovenhoek om een tegentreffer te voorkomen.

AZ kon in het eerste bedrijf nauwelijks gevaarlijk worden en kwam halverwege goed weg toen spits Artem Milevskiy een enorme kans liet liggen. Romero ranselde een afstandsschot van Andriy Yarmolenko uit zijn doel, maar stompte de bal via het lichaam van Kew Jaliens voor de voeten van Milevskiy. Laatstgenoemde verzuimde echter te profiteren, schoot slap in en bood Romero de gelegenheid reddend op te treden.

Direct na rust bleken de verhoudingen geenszins te zijn veranderd. Na een minuut en een handvol seconden strafte Milevskiy onoplettendheid bij de Alkmaarders af. In het zestienmetergebied kon de spits volkomen vrij de bal ontvangen en met buitenkant rechts raak schieten: 1-0. Jaliens probeerde het onheil nog met een sliding te voorkomen, maar kwam veel te laat.

In het vervolg probeerden de bezoekers het de thuisploeg nog wel moeilijk te maken, maar ontbeerde het de ploeg van trainer Gertjan Verbeek simpelweg aan kwaliteit en creativiteit. Na ruim een uur spelen gooide uitblinker Milevskiy de wedstrijd vroegtijdig in het slot. Hij zette op fraaie wijze een aanval op, kreeg de bal terug en liet al glijdend de 2-0 aantekenen.

Ook in de slotfase kon AZ, ondanks een driedubbele wissel, geen vuist maken. Door de nederlaag blijft de ploeg na vier duels in Groep E steken op drie punten. Kiev doet goede zaken met betrekking tot de twee bovenste plekken, die recht geven op de volgende ronde.

BATE Borisov-Sheriff Tiraspol 3-1Na een kwartier spelen zette Vitali Rodionov de thuisploeg, tot de vierde speelronde koploper in Groep E, op voorsprong. De aanvaller werd de diepte in gestuurd, omspeelde de doelman en schoot in de korte hoek raak ondanks de aanwezigheid van twee Sheriff-verdedigers.

Lang kon BATE de voorsprong niet vasthouden. Aleksandr Erokhin was na 32 minuten spelen verantwoordelijk voor een gelijke stand. Na rust zorgde Aleksandr Pavlov voor een nieuwe voorsprong, die de thuisploeg uiteindelijk niet meer uit handen zou geven. Renan bepaalde de eindstand op 3-1.

BATE Borisov blijft ook na de vierde speelronde koploper in Groep E en bracht het puntentotaal op tien, Kiev volgt op drie punten achterstand. AZ en Sheriff vergaarden beiden pas drie punten. Door de zege verzekerde BATE zich van een plek in de volgende ronde.