Groep E: Polen en Montenegro maken geen fout

Het blijft razend spannend in Groep E. Nadat Denemarken eerder vanavond al met 1-4 had gewonnen van Armenië en zo op zestien punten was gekomen, wisten Polen (voor aanvang op zestien punten) en Montenegro (dertien) waar ze aan toe waren: geen punten verspelen. En dat deden de twee oostbloklanden dan niet.

Polen - Kazachstan 3-0
Polen kwam goed uit de startblokken thuis tegen Kazachstan. Al in de elfde minuut scoorde ex-Ajacied Arek Milik. Een goede voorzet van Maciej Rybus vanaf links kwam op het hoofd van Maciej Makuszewski. Hij legde goed terug op Milik die vervolgens van dichtbij binnenkopte. Een kleine tien minuten later kon de spits al bijna weer juichen. Zijn vrije trap van ruim 35 meter krulde naar de verre bovenhoek maar David Loria kreeg zijn vingertoppen er nog net tegenaan. Ook in de 37ste minuut had Milik kunnen en misschien wel moeten scoren. Na een weergaloze één-twee met Robert Lewandowski schoot de Napoli-spits in kansrijke positie hoog over.

Zo goed als de Polen de eerste helft begonnen, zo slecht startten ze de tweede. Na drie minuten dachten de Kazachen op gelijke hoogte te komen, maar de goal werd afgekeurd doordat Aslan Darabaev in buitenspelpositie in de baan van het schot stond. Even later schoot diezelfde Darabaev van buiten het strafschopgebied rakelings over. Daarna ging Polen uit een ander vaatje tappen. De absolute vedette van het elftal, Lewandowski, zag eerst nog een goal uit een vrije trap niet worden toegekend, hoewel zijn schot wel degelijk over de lijn was. Maar twee minuten later viel de 2-0 alsnog. Kamil Glik kopte raak uit een corner. Vijf minuten voor tijd schoot Lewandowski raak vanaf de penaltystip.

Montenegro - Roemenië 1-0
Tegen Roemenië ging het niet vanzelf voor Montenegro, al leek het daar in de openingsfase van de wedstrijd nog wel op. De nieuwbakken AS Monaco-spits Stevan Jovetic kreeg na zeventien minuten de bal aangespeeld in het zestienmetergebied, legde goed terug op Fatos Beciraj, maar hij wist de haast niet te missen kans naast te schieten. Even later scoorde Montenegro wel, maar toen was de vlag al omhoog gegaan. Marko Jankovic kwam goed door vanaf rechts en legde de bal panklaar voor Jovetic die binnenschoot, maar helaas voor Montenegro stond Marko Vesovic in buitenspelpositie in de baan van het schot.

In de tweede helft moesten de Montenegrijnen komen. Zeker gezien de twee wedstrijden die voor hen nog op het programma staan tegen directe concurrenten Denemarken en Polen en dus was een overwinning zeer welkom. Die kwam er uiteindelijk ook door smaakmaker Jovetic. Na een prachtige voorzet van rechtsback Adam Marusic verlengde de spits heerlijk met het hoofd en stelde zo de drie punten veilig.