Groep E: gouden wissels redden Zwitserland, Engeland wint

Engeland is zeker van deelname aan het EK 2016 vanwege een simpele zege op San Marino: 0-6. Zwitserland zette ook een grote stap naar het eindtoernooi door een achterstand van twee doelpunten tegen concurrent Slovenië goed te maken: 3-2.

Zwitserland – Slovenië 3-2
Dankzij een spectaculaire ontsnapping heeft Zwitserland deelname aan het EK nog steeds in eigen hand. In het thuisduel met naaste concurrent Slovenië leek het lange tijd helemaal mis te gaan voor de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic. Na een vlijmscherpe counter opende Millivoje Novakovic vlak voor rust de score voor de bezoekers. Direct na de hervatting was het weer raak voor Slovenië. Dit keer kopte Bostjan Cesar een hoekschop binnen.

Zwitserland gaf zich echter niet zomaar gewonnen en claimde na een uur een penalty toen Stephan Lichtsteiner naar de grond ging. Scheidsrechter Pavel Kralovec werkte niet mee aan het feestje en moest liefst vier gele kaarten uitdelen om de spelers van Zwitserland en Slovenië weer tot bedaren te brengen.

De kansen van Zwitserland keerden in de slotfase door het inbrengen van Breel Embolo, Valentin Stocker en Josip Drmic (links op foto boven). Laatstgenoemde maakte tien minuten voor tijd de belangrijke 2-1, na voorbereidend werk van de andere twee invallers. Vier minuten later deed ook Stocker een duit in het zakje door op aangeven van Xherdan Shaqiri met een bekeken schuiver gelijk te maken: 2-2.

Goaltjesdief Drmic werd in de extra tijd de held van Zwitserland door met een intikker zijn elftal naar een 3-2 zege te schieten. Hierdoor heeft Zwitserland zes punten voorsprong op Slovenië en vijf op Estland, waardoor het EK ineens erg dichtbij is.

San Marino - Engeland 0-6
Engeland heeft San Marino moeiteloos aan de kant gezet. Al in de dertiende minuut schoot Wayne Rooney met een penalty zijn elftal op voorsprong. Hij evenaarde daarmee Sir Bobby Charlton als topscorer aller tijden van Engeland met 49 goals in 106 interlands. Door een eigen doelpunt van Cristian Brolli werd de marge nog voor rust verdubbeld.

Na de hervatting deelden ook Ross Barkley, Theo Walcott (2) en Harry Kane in de Engelse feestvreugde. Het elftal van bondscoach Roy Hodgson blijft door de 6-0 zege foutloos in de kwalificatiecampagne en plaatst zich na organisator Frankrijk als tweede land voor het EK 2016.

Estland - Litouwen 1-0
Dankzij een doelpunt van Konstantin Vassiljev heeft Estland nog steeds een goede kans om deel te nemen aan het EK. Estland stijgt namelijk naar de derde plaats en ligt daarmee op koers voor de play-offs.