Groep E: bibberend Polen grijpt WK-ticket, play-offs voor Denemarken

Polen heeft zondag door een overwinning op Montenegro (4-2) het directe ticket voor het WK in Rusland bemachtigd. Denemarken mag zich via de play-offs proberen te plaatsen voor de mondiale eindronde van 2018.

Polen - Montenegro 4-2
Vooraf was de missie voor Polen duidelijk: een gelijkspel was voldoende om de koppositie in Groep E te behouden. De thuisploeg, waar Robert Lewandowski uiteraard in de basis begon, was echter niet van plan te mikken op één punt tegen de Montenegrijnen. De bezoekers moesten het nota bene stellen zonder sterspeler Stevan Jovetic, de captain viel donderdag geblesseerd uit tegen Denemarken.

In Warschau kwam Polen al na zes minuten op voorsprong. Na een mispeer van Piotr Zielinski kwam de bal ietwat gelukkig voor de voeten van Krzysztof Maczynski terecht. De dertigjarige middenvelder twijfelde niet en schoot de openingstreffer binnen.

Tien minuten later leek het helemaal niet meer mis te kunnen gaan voor de formatie van bondscoach Adam Nawalka. Op aangeven van Lewandowski werkte Kamil Grosicki beheerst af in de verre hoek. Het was al even geleden dat de spits van Bayern München als aangever fungeerde in de nationale ploeg: zijn laatste assist dateerde alweer van 13 november 2015.

In de tweede helft nam Polen wat gas terug en dit zorgde voor de aansluitingstreffer van de ingevallen Stefan Mugosa. De spits scoorde op atletische wijze met een prachtige omhaal. Vijf minuten later maakte Zarko Tomasevic zelfs de gelijkmaker door vanaf de rand van het zestienmetergebied raak te schieten: 2-2. Niet veel later maakte Lewandowski aan alle onzekerheid een einde door te profiteren van een foute terugspeelbal van Nemanja Mijuskovic. In de slotfase werd het zelfs nog 4-2 door een eigen doelpunt van Filip Stojkovic.

De Polen kunnen zich vanaf nu focussen op het WK in Rusland. Montenegro zag de laatste hoop op plaatsing uiteenspatten. Lewandowski staat nu op zestien doelpunten in de WK-kwalificatiereeks. Cristiano Ronaldo heeft er één minder, maar heeft dinsdag nog een kans op een treffer tegen Zwiterland (20.45 uur).

Denemarken - Roemenië 1-1
Denemarken wist van tevoren dat het aan één punt voldoende had om de tweede plaats in Groep E af te dwingen. Op deze wijze kon Montenegro de Denen op geen enkele wijze inhalen. Bij een overwinning op Roemenië en een nederlaag van Polen was ook het directe WK-ticket nog haalbaar voor de formatie van bondscoach Age Hareide. Door de vroege voorsprong van Polen viel deze stoute droom echter spoedig in diggelen. Voordeel voor de Denen was hierdoor wel dat de tweede plaats zelfs bij een nederlaag een zekerheid bleef.

Bij de Denen kreeg Nicklas Bendtner de voorkeur in de spits boven Kasper Dolberg. Er was uiteraard een basisplaats voor sterspeler Christian Eriksen, Lasse Schöne begon op de bank. In de eerste helft leek Bendtner de ban te breken. Na een schitterende pass van Eriksen omspeelde de voormalig spits van Arsenal de doelman en rondde hij af. Het doelpunt werd echter geheel onterecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Na de pauze kwam Denemarken alsnog op voorsprong. Eriksen schoot zijn penalty niet fantastisch binnen, maar doelman Ciprian Tatarusanu kreeg zijn hand onvoldoende achter de inzet van de voormalig Ajacied: 1-0. Het betekende alweer de achtste goal van de middenvelder van Tottenham Hotspur in deze WK-kwalificatiereeks. Het laatste half uur moest Roemenië verder met tien man na de tweede gele kaart van Cristian Ganea. Tegen tien man incasseerde Denemarken in de slotfase nog de gelijkmaker van Ciprian Deac, maar behield het uiteindelijk de tweede plaats in Groep E.

Christian Eriksen en Nicklas Bendtner ontfutselen Ciprian Deac de bal.

Kazachstan - Armenië 1-1
In een duel zonder belangen heeft Armenië gelijkgespeeld op bezoek bij Kazachstan. Eén ding was voor de wedstrijd al duidelijk: Armenië zou als vijfde eindigen in Groep E, Kazachstan als nummer laatst. De bezoekers kwamen na 36 minuten op voorsprong door een schitterende stift van sterspeler Henrik Mkhitaryan. In de tweede helft kwamen de Kazachen langszij door een kopbal van Baurzhan Turysbek.