Groep D: uitblinker Rodrigues ontsnapt met Galatasaray, record voor Marega

FC Porto en Schalke 04 zijn als nummers één en twee geëindigd in Groep D van de Champions League. Porto sloot de groepsfase af met een zege bij Galatasaray, waar Garry Mendes Rodrigues opviel met zijn sterke spel. Galatasaray behield plaats drie en gaat verder in de Europa League; Lokomotiv Moskou is uitgeschakeld.

Galatasaray
Galatasaray
2 - 3
FC Porto
FC Porto

De eerste helft in Istanbul stond bol van de opvallende momenten. Galatasaray begon strijdlustig en dacht na tien minuten een bres te kunnen slaan in het Portugese verweer. Diogo Leite maakte hands op de doellijn na een schot van Garry Rodrigues en de thuisclub schreeuwde om een strafschop, maar kreeg die niet. Scheidsrechter Aleksei Kulbakov oordeelde na overleg dat twee spelers van Galatasaray buitenspel stonden voorafgaand aan het schot.

Een paar minuten later was het aan de overkant raak. Felipe kopte fraai raak uit een vrije schop van Alex Telles en bracht FC Porto zo tegen de verhoudingen in aan de leiding (0-1). Daarna trokken de Portugezen zich wat terug en lieten ze Galatasaray komen. Rodrigues en Sofiane Feghouli deden hun best een opening te vinden, maar hadden moeite met de eindpass. Tot overmaat van ramp liep de achterstand vijf minuten voor rust verder op.

Record voor Marega
Weer speelde scheidsrechter Kulbakov een hoofdrol. Hij beoordeelde minimaal contact tussen Mariano Ferreira en Hernâni als een overtreding binnen de zestien meter en gaf Porto een strafschop. Moussa Marega trapte die hard binnen (0-2) en scoorde zo voor de vijfde groepswedstrijd op rij in de Champions League, een evenaring van het record van Mário Jardel bij FC Porto in het seizoen 1999/2000.

De 2-0 was een stevige tik voor Galatasaray, dat evenwel niet compleet ontredderd de rust in ging. In blessuretijd kreeg Cim Bom namelijk óók een strafschop toegekend, nadat Felipe zich vergreep aan Rodrigues. Feghouli vond vanaf elf meter de linkerhoek en verkleinde de achterstand zo iets: 1-2. Gesteund door die late aansluitingstreffer trok Galatasaray in de tweede helft weer ten aanval. Fatih Terim offerde Ryan Donk daarbij op voor Henri Onyekuru, een extra aanvaller.

Die wissel sorteerde aanvankelijk niet het gehoopte effect. Porto kwam na een snelle uitbraak over rechts zelfs op 1-3. Marega bediende Hernâni, die de rust bewaarde en de bal teruglegde richting Sérgio Oliveira. Hij schoot door het midden raak en bracht Galatasaray daarmee op de rand van de afgrond. Toch verdween de vechtlust niet bij de thuisclub. Na ruim een uur knokte het zich terug via Eren Derdiyok, die een uitstekende voorzet van Rodrigues binnengleed en de 2-3 binnengleed.

Een minuut later kreeg Galatasaray zelfs de kans om de score helemaal gelijk te trekken. Nauwelijks bekomen van de schrik na Derdiyoks doelpunt moest Porto weer achteruit en vergreep Maxi zich aan Rodrigues. Kulbakov wees voor de derde keer naar de stip en weer zette Feghouli zich achter de bal, maar ditmaal ramde hij die tegen de kruising.

FC Porto, dat de laatste 21 Champions League-duels waarin het op voorsprong kwam altijd won, doorstond de fase na de strafschop en hield de rangen gesloten. Iker Casillas boekte zijn honderdste zege in de Champions League en zorgde daarmee voor een gouden randje. Galatasaray haalt op zijn beurt opgelucht adem. Door het verlies van Lokomotiv in Duitsland blijven de Turken derde, waardoor de ploeg van Terim na de winterstop verder gaat in de Europa League.

Schalke 04
Schalke 04
1 - 0
Lokomotiv Moskou

Schalke 04 wist voor aanvang al dat het hoe dan ook als tweede zou eindigen in de groep. Trainer Domenico Tedesco gunde zodoende de jonge Benjamin Goller (19) zijn debuut op het middenveld. Het talent hield zich prima staande in de eerste helft, die verder nauwelijks het aanzien waard was.

De Duitsers deden bepaald niet hun best het ongelijk te bewijzen van Rafael van der Vaart, die deze week opmerkte dat niemand bij Schalke 04 in staat is een bal vast te houden. Het spel van Die Königsblauen voor eigen publiek was dinsdagavond kleurloos en tam. Pas na 42 minuten loste Alessandro Schöpf het eerste schot op doel, een poging van afstand waar Guilherme in twee instanties een antwoord op had.

Lokomotiv Moskou had al even weinig in te brengen in de Veltins Arena. De Russen, met voormalig Schalke 04-spelers Benedikt Höwedes en Jefferson Farfán in de gelederen, trokken zich ondanks de belangen grotendeels terug op de eigen helft. Pas kort voor rust waagde Maciej Rybus een poging, maar zijn schot ging ruim naast het doel van Ralf Fährmann.

Na rust was het spel beter van beide kanten. Guilherme verslikte zich bijna in een poging van Yevhen Konoplyanka en loste later opnieuw een venijnig schot, terwijl Aleksei Miranchuk aan de overzijde Fährmann onder druk zette met een schot van twintig meter. Een poging van Suat Serdar, een kwartier voor tijd, ging wonderlijk genoeg niet over de lijn.

Pas in de absolute slotfase kreeg het publiek in Gelsenkirchen eindelijk een doelpunt te zien. Guilherme had een schot niet klemvast en zag Schöpf in de rebound binnenschieten. Schalke 04 eindigt als tweede in Groep D achter FC Porto en wacht af wat de loting over zes dagen brengt. Lokomotiv Moskou sluit de groepsfase af als nummer laatst en is voor dit seizoen officieel klaar op het Europese toneel. In maart wordt de Russische competitie hervat.