Groep D: Servië naar Rusland, tranen bij EK-sensatie Wales na stunt Ierland

In Servië was het feest na een 1-0 zege tegen Georgië, waardoor het land zich geplaatst heeft voor het WK. Ierland zorgde voor een sensatie door Wales te verslaan in de strijd om plek twee.

Wales en Ierland moesten in een onderling duel uitmaken wie er tweede zou worden. Met Wales op zeventien punten en Ierland op zestien punten, beloofde het een zinderende wedstrijd te worden. Koploper Servië begon tegen Georgië op achttien punten en moest dus de stand bij Wales - Ierland nauwlettend in de gaten houden.

Servië - Georgië 1-0
Voor Servië was de opdracht simpel: winnen van Georgië en het WK in Rusland was een feit. Het al lang en breed uitgeschakelde Georgië had dan ook een eenvoudige horde moeten zijn voor de Serviërs. Maar niets bleek minder waar. Voornamelijk in de eerste helft kwam de thuisploeg er niet echt doorheen. Hoewel de koploper van Groep D sterker was, resulteerde dit niet in noemenswaardige kansen.

Na de rust kwam Servië, waar oud-Ajacied Nemanja Gudelj in de basis begon, sterker uit de startblokken. Een grote kans voor Branislav Ivanovic ging nog mis, maar even later was de verdediger van Zenit Sint-Petersburg van enorme waarde. Met een fraaie voorzet legde hij de bal in de voeten van Aleksandar Prijovic, die de bal binnen kon schuiven. Dit betekende de 1-0 voor de Serviërs in de 74ste minuut, een stand die niet meer in gevaar kwam. Hierdoor is voor Servië het WK in Rusland een feit.

Voor Servië is het de tweede keer dat het als zelfstandig land deelneemt aan het WK, nadat het eerder actief was op het WK 2010. Als Servië en Montenegro was het land in 1998 en 2006 ook van de partij. Hiervoor vielen de Serviërs onder Joegoslavië.

Wales - Ierland 0-1
De eerste helft leken beide ploegen gebukt te gaan onder de spanning die het mogelijke WK met zich mee bracht. Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey was met een schot in de beginfase gevaarlijk, tegenover een poging van Shane Duffy namens de bezoekers die net naast ging. Het beperkte aantal kansen werd gecompenseerd door de intensiteit van de wedstrijd.

In de tweede helft moest Ierland komen, want enkel een overwinning zou ze de benodigde tweede plek opleveren. De eerste echte kans in de tweede helft kwam echter op naam van Hal Robson-Kanu, maar zijn kopbal werd schitterend gekeerd door doelman Darren Randolph. Doordat (in de andere poule) Kroatië op voorsprong kwam tegen Oekraïne, moest ook Wales het duel winnen aangezien het bij een gelijkspel de slechtste nummer twee zou zijn.

De stuntploeg van het EK 2016 in Frankrijk kwam na 57 minuten echter diep in de problemen. Na een fraaie aanval belandde de bal via Jeff Hendrick en een overstapje bij James McClean, die het leer keihard in het doel knalde: 0-1, waardoor de Ieren virtueel in de play-offs om het WK-ticket stonden. Ondanks een spannende slotfase vol harde overtredingen, lukte het de geslagen thuisploeg niet om nog tot scoren te komen, waardoor niet Wales maar Ierland nog in de strijd is om een ticket naar Rusland.