Groep D: honderdste Europese treffer Messi, Dost verliest in Turijn

Barcelona heeft woensdag zijn suprematie in Groep D onderstreept met een overwinning op Olympiakos Piraeus. Juventus boekte een belangrijke zege op Sporting Lissabon.

Barcelona - Olympiakos Piraeus 3-1
Barcelona ging in Groep D door waar het mee bezig was in de Champions League. Het treffen met de Grieken was voor Barça-trainer Ernesto Valverde bijzonder. De Spanjaard was in het verleden twee periodes actief als coach bij de club. In Camp Nou kwam de thuisploeg al na achttien minuten op voorsprong. Gerard Deulofeu legde de bal laag voor, waarna de negentienjarige verdediger Dimitrios Nikolaou de bal in zijn eigen doel schoot.

Barcelona was oppermachtig in het eerste bedrijf en had het voornamelijk aan zichzelf te wijten dat het de voorsprong niet spoedig uitbreidde. Paulinho kopte op de lat, en onder anderen Luis Suárez stuitte op doelman Silvio Proto. Waar er lang weinig spanning was in het duel, kwam dit ietwat terug na een bizar moment van Gerard Piqué vlak voor rust. De stopper leek te scoren, maar tikte de bal bewust binnen met zijn arm. Scheidsrechter William Collum was hier niet van gediend en stuurde de verdediger van het veld met zijn tweede gele kaart. Het was pas zijn eerste rode kaart in 92 Champions League-optredens.

In de pauze greep Valverde in door aanvaller Deulofeu te vervangen door Javier Mascherano. Barcelona kwam in de tweede helft niet meer in de problemen. Na een uur scoorde Lionel Messi namelijk uit een vrije trap, doelman Proto kreeg zijn hand onvoldoende achter de bal: 2-0. Het was alweer de honderdste Europese goal van de kleine Argentijn. De dribbelaar maakte er 97 in de Champions League en drie in de strijd om de Europese Super Cup.

Drie minuten later was het helemaal over en uit in Camp Nou. Na een fraaie actie van Messi knalde Lucas Digne de bal laag in de verre hoek. Nikolaou kopte in de slotfase nog in het goede doel en zette een 3-1 eindstand op het scorebord. Barcelona verzamelde tot dusver de volle buit in Groep D. Op 31 oktober gaat de formatie van Valverde op bezoek in Griekenland.

Juventus - Sporting Lissabon 2-1
In Groep D vechten Juventus en Sporting Lissabon om de tweede plaats achter Barcelona. Beide ploegen wonnen tot dusver van Olympiakos Piraeus, maar moesten hun meerdere erkennen in de Catalanen. Trainer Jorge Jesus verkoos in de Champions League regelmatig Seydou Doumbia boven Bas Dost, maar tegen de Italianen mocht de Oranje-international het proberen.

In Turijn kwamen de Portugezen verrassend op voorsprong. De pijlsnelle Gelson Martins ontsnapte aan zijn bewaking, maar stuitte in eerste instantie nog op Gianluigi Buffon. Op ongelukkige wijze verdween de bal uiteindelijk via de meegelopen Alex Sandro in het eigen doel.

De Oude Dame was niet van plan zich in eigen huis te laten verschalken en nam het heft in handen. Na mogelijkheden van Mario Mandzukic en Paulo Dybala was het uiteindelijk Miralem Pjanic die Juve op gelijke hoogte bracht. De Italianen kregen een vrije trap na een elleboogstoot van Rodrigo Battaglia ten opzichte van de Bosnische middenvelder. Pjanic nam vervolgens revanche door de bal schitterend in de bovenhoek te knallen: 1-1.

Sporting hield in de tweede helft lang stand, maar in de slotfase ging de Champions League-finalist van afgelopen seizoen alsnog aan de haal met de drie punten. Na een schitterende voorzet van de ingevallen Douglas Costa kopte Mandzukic de winnende treffer tegen de touwen. Juventus staat door de overwinning op zes punten in Groep D, terwijl Sporting Lissabon blijft steken op drie punten.

Miralem Pjanic knalt de gelijkmaker binnen.
VI-verslaggever Süleyman Öztürk bespreekt de Champions League-wedstrijden van woensdagavond.