Groep C: PSG groepswinnaar, Van den Brom uitgeschakeld

Paris Saint-Germain heeft zich woensdagavond door een late overwinning op Olympiakos Piraeus verzekerd van de groepswinst in de Champions League. In Groep C won Benfica in een spectaculair duel op bezoek bij Anderlecht, waardoor de ploeg van John van den Brom is uitgeschakeld in Europa. De strijd om de tweede plaats achter PSG is nog uiterst spannend.

Groep C: PSG groepswinnaar, Van den Brom uitgeschakeld

Paris Saint-Germain-Olympiakos 2-1
Voor de duels van vanavond was het treffen in Parijs een duel tussen de nummers één en twee van Groep C. PSG maakte de verhoudingen al na zeven minuten duidelijk. Gregory van der Wiel stoomde op aan de rechterflank en met een strakke voorzet bediende hij Ibrahimovic (foto). De intikker was de achtste goal voor de Zweed, die daarmee het topschuttersklassement van het miljoenenbal aanvoert samen met Cristiano Ronaldo (die vanavond vanwege een hamstringblessure niet in actie kwam bij Real). Voor Van der Wiel was het al zijn vierde assist tijdens de huidige Champions League-campagne. Opvallend genoeg bleek Ibrahimovic alle keren de afmaker.

Ibrahimovic evenaart door de goal bovendien ook een record van Ruud van Nistelrooy, Filippo Inzaghi, Hernán Crespo en alwéér Cristiano Ronaldo. Zij maakten allen acht goals in de groepsfase van één Champions League-seizoen.  Ibrahimovic en Ronaldo kunnen in de zesde en laatste groepswedstrijd nog alleenhouder van dat record worden.

Gregory van der Wiel toonde zich opnieuw een ijzersterk duo met Zlatan Ibrahimovic. De rechtsback kon zijn vierde assist bijschrijven.
Gregory van der Wiel toonde zich opnieuw een ijzersterk duo met Zlatan Ibrahimovic. De rechtsback kon zijn vierde assist bijschrijven.

Direct na rust vertolkte Van der Wiel ook een minder positieve rol. Na een slordige pass van de Nederlander maakte Marco Verratti een overtreding, waarvoor hij zijn tweede gele kaart kreeg. Met een man meer kwam Olympiakos op gelijke hoogte. Kostas Manolas maakte de gelijkmaker: 1-1. Toch kregen de Grieken de deksel alsnog op de neus. In de slotfase prikte Edinson Cavani voor de tien Parijzenaars de winnende goal binnen.

PSG is door de zege niet alleen met dertien punten de fiere koploper maar ook zeker van de groepswinst. Olympiakos is op basis van onderling resultaat nog wel tweede, maar zag Benfica in punten gelijk komen. Een zege in de laatste wedstrijd, thuis tegen het al uitgeschakelde Anderlecht, volstaat voor een plek in de volgende ronde voor de Grieken.

Anderlecht-Benfica 2-3
Met Bram Nuytinck als basisspeler en Demy de Zeeuw op de bank begon de formatie van Van den Brom aan het duel. Na achttien minuten leek Anderlecht de strohalm voor Europese overwintering te grijpen. Chancel Mbemba kreeg de bal met het nodige geluk mee en kon de score openen.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van die weelde. Na ruim een half uur kopte voormalig-Vitessenaar Nemanja Matic op het randje van buitenspel de gelijkmaker binnen. Omdat Anderlecht vol gokte op de buitenspelval stond hij daarbij helemaal vrij.

Ontluistering bij Aleksandar Mitrovic. Het Europese avontuur voor Anderlecht zit erop.
Ontluistering bij Aleksandar Mitrovic. Het Europese avontuur voor Anderlecht zit erop.

Kort na rust was er een negatieve rol voor Mbemba. De Anderlecht-verdediger toucheerde een inzet van Nicolás Gaitán, die zich wel knap de ruimte had verschaft om te schieten: 1-2. De eigen goal betekende voor Anderlecht het startsein van een heus offensief. Dat leidde tot de gelijkmaker van Massimo Bruno (2-2), maar in de ultieme slotfase maakte Rodrigo voor Benfica, waar Ola John in de selectie ontbrak, een goal van levensbelang. Hij bezorgde zijn ploeg op aangeven van ex-Ajacied en invaller Miralem Sulejmani de zege en hoop op een langer verblijf in de Champions League. Om die Portugese hoop te laten uitkomen moet Anderlecht, dat twee goals zag worden afgekeurd, wel voor een goed resultaat tegen Olympiakos zorgen.

Anderlecht, waar Demy de Zeeuw de hele wedstrijd op de bank bleef, heeft inmiddels slechts een van de laatste vijftien thuisduels in de Champions League gewonnen en verloor voor het eerst in elf ontmoetingen op Belgische bodem van een Portugese opponent. Voor Van den Brom & co zit het Europese seizoen erop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen