Groep C: foutloos Duitsland stelt WK-ticket veilig in Noord-Ierland

Duitsland gaat volgend jaar naar het WK in Rusland. De ploeg van bondscoach Joachim Löw stelde deelname veilig door donderdag te winnen van Noord-Ierland. Noorwegen had geen kind aan San Marino.

Noord-Ierland - Duitsland 1-3
De Duitsers hoefden er in de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland alleen voor de zorgen dat er niet werd verloren. Dan was een plekje op het WK al een zekerheid. Maar de ploeg van Löw kwam naar Noord-Ierland om te winnen, werd al na twee minuten duidelijk. Bayern München-middenvelder Sebastian Rudy pegelde op fraaie wijze raak na terugleggen van ploeggenoot Joshua Kimmich. Twintig minuten later schoot Sandro Wagner van afstand raak. Vervolgens nam Duitsland gas terug.

De bezoekers, waar Ajacied Amin Younes de hele wedstrijd op de bank bleef, maakten er in de slotfase nog wel 0-3 van via Kimmich. De Noord-Ieren waren al zeker van de tweede plaats in Groep C en hebben ook goede kans om bij de beste acht nummers twee te horen. De nederlaag tegen Duitsland zorgde dan ook niet voor een slechte sfeer. Zeker niet toen Josh Magennis in blessuretijd de eretreffer maakte. De Duitsers zijn met negen overwinningen uit negen wedstrijden solide gebleken in Groep C. Daar kan aanstaande zondag thuis tegen Azerbeidzjan een tiende zege aan worden toegevoegd.

Bekijk hier de 0-1 van Sebastian Rudy:

San Marino - Noorwegen 0-8
Noorwegen had de hoop op deelname aan het WK al een tijd opgegeven, maar een zege op San Marino was wel een moetje. De dwergstaat verloor alle acht voorgaande wedstrijden en incasseerde 38 treffers. Ook tegen Noorwegen was er niks te halen. San Marino kwam op knullige wijze op achterstand toen Davide Simoncini een schot van ex-AZ-speler Markus Henriksen van richting veranderde en deze achter doelman - en tweelingbroer - Aldo Simoncini werkte.

AFC Bournemouth-spits Joshua King zorgde voor doelpunt nummer twee en drie, waarvan één strafschop. Mohamed Elyounoussi zette de 0-4 ruststand op het scorebord en vroeg in de tweede helft maakte hij ook de 0-5. Het werd nog erger voor San Marino toen Ole Selnaes tekende voor 0-6. De zevende treffer kwam van de voet van Elyounoussi en dat was een bijzondere. Deze eeuw maakte Noorwegen nog nooit zeven goals in een WK-kwalificatieduel. Daar bleef het ook niet bij, want Martin Linnes pikte in de slotfase zijn doelpunt mee: 0-8.

Door de ruime zege haalt Noorwegen Azerbeidzjan op doelsaldo in. De Noren staan nu vierde met tien punten. San Marino heeft nog altijd geen punten en kan daar alleen in de laatste wedstrijden op bezoek bij Tsjechië nog verandering in brengen.

Azerbeidzjan - Tsjechië 1-2
De achterstand van Azerbeidzjan en Tsjechië op Duitsland en Noord-Ierland was al zo groot, dat beide landen donderdag eigenlijk alleen voor extra punten op de FIFA-ranking speelden. Jan Kopic opende in de eerste helft de score. Doelman Kamran Agayev liet een schot van Jakub Jankto los en Kopic haalde in de rebound ongehinderd uit. Azerbeidzjan kwam na rust op gelijke hoogte toen Afran Izmailov een strafschop benutte. Met een rake kopbal uit een voorzet van Vladimir Darida zorgde Antonin Barak voor de zege. Door de winst klimmen ook de Tsjechen over Azerbeidzjan heen in Groep C en staan nu derde.