Groep C: FC Basel schakelt Manchester United uit

Al in de groepsfase van de Champions League is verrassend een einde gekomen aan het toernooi voor Manchester United. Benfica kroonde zich tot groepswinnaar.

FC Basel - Manchester United 2-1 Op voorhand leek het een formaliteit voor de geroutineerde ploeg van manager Sir Alex Ferguson (foto). Een puntje zou volstaan voor een vervolg in het miljoenentoernooi. Toch kreeg het duel in het Sint Jakob Park een andere wending. De thuisploeg beleefde een droomstart en kwam al na tien minuten spelen op voorsprong.

The Mancunians slaagden er niet in een inzet van Xherdan Shaqiri goed te verwerken. De attente Marco Streller wist zich wel raad met het buitenkansje en volleerde technisch fraai raak in de korte hoek achter doelman David de Gea: 1-0.

De Engelsen kregen kort voor het rustsignaal een volgende tik te verwerken toen Nemanja Vidic zijn knie ogenschijnlijk verdraaide in een duel met de Zwitserse doelpuntenmaker en het veld per brancard verliet. In de tweede helft ging Basel vrolijk en brutaal verder. Het spel golfde op en neer, waarbij aangetekend dat de thuisploeg een licht overwicht had.

Zes minuten voor het verstrijken van de negentig minuten maakte Alexander Frei aan alle onzekerheid een einde door voor de 2-0 te tekenen. United kwam nog terug tot 2-1 door een rake kopbal van Phil Jones, maar de tijd was te kort om nog voor de gelijkmaker te gaan. Geheel tegen de verwachting in is United, verliezend finalist van 2010/11, uitgeschakeld in de Champions League.

Benfica - Otelul Galati 1-0De Portugezen waren al zeker van de knock-outfase van de Champions League en legden na een degelijke overwinning op Otelul Galati woensdagavond nog eens beslag op groepswinst. Benfica wist zich gesteund door een vroege voorsprong - Óscar Cardozo tikte binnen na uitstekend voorbereidend werk van de Belg Axel Witsel - en speelde het duel daarna soepeltjes uit. Foto: VI Images