Groep B: Ronaldo breekt record, Zwitserland maakt geen fout

In groep B van de WK-kwalificatiereeks hebben de twee koplopers geen fouten gemaakt. Portugal won dankzij een hattrick van Cristiano Ronaldo en Zwitserland zette Andorra eenvoudig aan de kant.

Portugal - Færøer 5-1
Een ouderwetse Ronaldo-show bij Portugal. Vanwege een schorsing mag hij een paar wedstrijden niet meedoen bij Real Madrid en dat lijkt de superster alleen maar gretiger te maken. Al in de derde minuut bracht hij de Europees kampioen op voorsprong en de manier waarop mocht er zijn. De topscorer aller tijden van Portugal schoot raak met een omhaal. In de 29ste minuut was het opnieuw raak: ditmaal mocht de viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar aanleggen vanaf elf meter en hij faalde niet. Daarna was het verrassend genoeg de beurt aan de Færøer. De voetbaldreumes maakte de 2-1 zeven minuten voor rust via Rogvi Baldvinsson, die binnenschoot na slecht uitverdedigen van de Portugezen.

Vervolgens was het William Carvalho die de 3-1 maakte en Ronaldo die zijn score opvoerde. Met zijn derde van de avond, en veertiende van deze kwalificatiereeks, evenaarde hij het record van Predrag Mijatovic die dit richting het WK 1998 ook al eens presteerde. Zes minuten voor tijd maakte Nelson Oliveira er ook nog 5-1 van.

Met 78 interlandgoals is Ronaldo Pelé voorbij gestreefd op de topscorerslijst aller tijden van spelers die het vaakst voor hun land scoorden. Op deze lijst staat hij vierde. Het was daarnaast zijn 48ste hattrick in zijn carrière.

Zwitserland - Andorra 3-0
De huidige nummer vier op de wereldranglijst, Zwitserland, heeft ook zijn zevende duel in de groep gewonnen. Thuis tegen Andorra duurde het even voordat de Zwitsers op voorsprong kwamen, maar twee minuten voor het rustsignaal was het zover. Haris Seferovic scoorde met het hoofd. In de tweede helft liep Zwitserland vervolgens eenvoudig weg. Seferovic schoot na een scrimmage zijn tweede erin en binnen zeventig minuten was het Stephan Lichtsteiner die er ook nog eens 3-0 van maakte tegen de kansloze Andorrezen en zo de perfecte score in groep B behoudt.

Hongarije - Letland 3-1
De strijd om de derde plek is voorlopig beslist in het voordeel van Hongarije. Beide landen wisten vooraf dat plaatsing voor het WK ver weg is en de wedstrijd was er dan ook vooral een voor de statistieken. Na een leuke eerste helft gooide Hongarije in de tweede helft, via oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák, de wedstrijd in het slot. De goals van de thuisploeg werden gemaakt door kopballen van Tamas Kadar en Adam Szalai en in de veertigste minuut werd de wedstrijd nog even spannend door een goal van Gints Friemanis. Dzsudzsák besliste de wedstrijd vervolgens door raak te schieten in de 68ste minuut.