Groep B: Real ongenaakbaar, blamage voor Liverpool

Liverpool heeft op bezoek bij Ludogorets een zege in Groep B van de Champions League weggegeven, maar heeft plaatsing voor de volgende ronde nog wel in eigen handen. Het al geplaatste Real Madrid is door een overwinning op bezoek bij FC Basel nog altijd zonder averij.

Ludogorets - Liverpool 2-2
Het duel begon dramatisch voor het dolende Liverpool van manager Brendan Rodgers. Doelman Simon Mignolet was na drie minuten verantwoordelijk voor de valse start. Hij liet een schot van Marcelinho los, waarna Dani Abalo de rebound eenvoudig kon promoveren tot een doelpunt: 1-0.

Lang duurde de vreugde voor de Bulgaarse thuisploeg, met Virgil Misidjan in de basiself, niet. Vijf minuten na het openingsdoelpunt stond het alweer gelijk. Spits Rickie Lambert kopte de bal recht omhoog en kon daarna door bijzonder slecht ingrijpen van Cosmin Moti, de man die in de play-offs bij Ludogorets als gelegenheidskeeper de grote held was, scoren. Zo deed de lange ex-spits van Southampton opnieuw van zich spreken, nadat hij dit weekend op bezoek bij Crystal Palace zijn eerste competitietreffer had laten aantekenen.

Na 37 minuten kwam Liverpool tot opluchting van Rodgers op voorsprong. Een geniale ingeving van Raheem Sterling zorgde voor 1-2. Doelman Vladislav Stoyanov verkeek zich op de scherpe voorzet, waarna Jordan Henderson kon intikken. Het bleek ook de ruststand.

Na rust stevenden de ploegen lang af op een 1-2 einduitslag. Liverpool liet na de score uit te bouwen. Henderson kreeg de lachers op zijn hand door huizenhoog over te schieten voor een leeg doel en Sterling miste oog in oog met Stoyanov. Die missers bleken duur aangezien Georgi Terziev bij een corner raak kopte: 2-2.

Liverpool heeft zodoende nog altijd maar vier punten na vijf groepsduels. Basel staat op zes punten, maar moet in de laatste wedstrijd afreizen naar Engeland. Als Liverpool wint, is de tweede plek én een ticket voor de achtste finales alsnog een feit. Ludogorets is uitgeschakeld in de Champions League, maar kan nog wel derde worden.

FC Basel-Real Madrid 0-1
Zonder een enorme inspanning won Real Madrid ook het vijfde groepsduel. De titelverdediger kwam tien minuten voor rust met een beproefd recept op voorsprong. Spits Karim Benzema vervulde nog maar eens de rol van aangever. Hij bood Cristiano Ronaldo een niet te missen kans. De Portugees maakte zodoende eenvoudig zijn 71ste treffer in de Champions League. Hij had daar slechts 108 duels voor nodig. (Lees hier waarom de treffer van Ronaldo nog meer bijzonder was).

Omdat Basel ondanks kansen voor Shkelzen Gashi in de tweede helft niet meer langszij kon komen en Gareth Bale met een knal de lat raakte, won Real Madrid voor de vijftiende keer (!) op rij een wedstrijd in officieel verband. In de slotfase betraden overigens nog enkele fans het veld, hetgeen Basel ongetwijfeld op een boete komt te staan. Met de genoemde geweldige serie evenaarde succestrainer Carlo Ancelotti reeksen van voorgangers José Mourinho (in het seizoen 2011/12) en Miguel Muñoz (1960/61).

Na vijf duels staat Real zodoende ongenaakbaar aan kop met vijftien punten. De zesde speeldag wordt in Groep B nog uitermate spannend. Liverpool ontvangt in eigen huis FC Basel. Liverpool is wel gewaarschuwd. In Zwitserland won Basel immers al met 1-0.