Groep B: Portugal moeizaam langs tien man, Zwitserland wint eenvoudig

In Poule B is het al een tijdje duidelijk welke twee ploegen er op plek 1 en 2 gaan eindigen, alleen de volgorde is nog niet bekend. Zowel Portugal als Zwitserland won zondagavond wederom zijn wedstrijden eenvoudig.

Hongarije - Portugal 0-1
Een affiche dat in de zomer van 2016 tijdens het EK eindigde in een spektakelstuk: 3-3 werd het destijds. Zondag liep het iets anders. Scheidsrechter Danny Makkelie moest na een half uur al resoluut optreden. Een elleboogstoot van Tamas Priskin in het gezicht van Pepe betekende direct rood. Een eenvoudige avond leek in de maak voor Portugal, waar de ogen als vanouds gericht waren op sterspeler Cristiano Ronaldo. Zou hij zijn doelpuntenproductie voor Portugal nog verder opvoeren? Drie dagen geleden stal hij, met zijn 48ste hattrick in zijn carrière en veertiende goal van deze kwalificatiereeks, nog de show.

Ronaldo ging dan ook gelijk op jacht naar zijn 79ste interlandgoal. Maar bij zijn afstandsschot in de vierde minuut en een kopbal in de achtste minuut ontbrak het aan geluk. Vervolgens kwam Portugal niet meer tot grote kansen. In de tweede helft ging het gas er flink op bij de Portugezen. Twee minuten na rust werd Ronaldo aan de linkerkant mooi vrij gespeeld en leverde een panklare voorzet af op André Silva, die met een kopbal voor 0-1 zorgde. Daarna was de verwachting dat Portugal de score zou gaan uitbreiden, maar verder dan een geblokt schot van Ronaldo drie minuten voor tijd kwam de Europees kampioen niet.

Letland - Zwitserland 0-3
Ook de wedstrijd van Zwitserland was in Nederlandse handen. Serdar Gözübüyük was de leidsman en gaf de Zwitsers na een half uur spelen een penalty. Deze werd echter snoeihard overgeschoten door Blerim Dzemaili. Maar het deerde de Zwitsers niet vanwege een goal van Haris Seferovic even daarvoor. Na een lage voorzet van Stefan Lichtsteiner, frommelde hij de bal bij de eerste paal binnen. De keeper van Letland, Andris Vanins, zag de bal nog wel van dichtbij op hem afrollen maar kreeg er desondanks zijn handen niet tegenaan.

In de tweede helft liep Zwitserland vervolgens weg bij de Letten. Na een mooie combinatie dwars door het centrum zette Seferovic Dzemaili voor de keeper en dit keer faalde hij niet. Daarna was het weer Gözübüyük die weer van zich deed spreken. Na tien minuten in de tweede helft wees hij wederom naar de stip. Dit keer nam Ricardo Rodriguez de honneurs waar en schoot raak: 0-3.

Zodoende hield Zwitserland zijn perfecte score en speelt 7 oktober nog thuis tegen Hongarije, terwijl Portugal diezelfde dag naar Andorra afreist. Drie dagen later volgt dan de vermoedelijke 'finale' van deze poule. Op 10 oktober ontvangen Ronaldo en co dan de Zwitsers. Inzet: directe kwalificatie voor het WK.

Faeröer - Andorra 1-0
Een wedstrijd om des keizers baard, zoals je er wel meer ziet aan het einde van de kwalificatiereeks. Voor zowel de Faeröer, die vijf punten hadden verzameld voor aanvang van de wedstrijd, als Andorra (vier punten) stond er niks meer op het spel behalve de eer.

Deze werd uiteindelijk gepakt door de Faeröer. Dankzij een goed uitgespeelde aanval kwam de thuisploeg na dik een half uur op een 1-0 voorsprong. Een hoge voorzet vanaf rechts werd met het hoofd teruggelegd door Fródi Benjaminsen, waarna Gilli Rolantsson laag en diagonaal kon binnenschieten. Andorra kwam deze klap vervolgens niet meer te boven.