Groep A: remise België, 'Nederlands Servië' haalt uit

België is er in eigen huis niet in geslaagd ook zijn tweede WK-kwalificatieduel te winnen. Kroatië nam een punt mee uit Brussel. Servië zegevierde met ruime cijfers tegen Wales.

België - Kroatië 1-1De jacht op een WK-ticket was voor België vrijdag goed begonnen met een uitzege op Wales en gehoopt werd deze overwinning in eigen huis een goed vervolg te geven tegen Kroatië, maar de Rode Duivels hadden hun avond niet in Brussel. De bezoekers kwamen al na zes minuten op voorsprong door een treffer van Ivan Perisic. De voormalig aanvaller van Club Brugge kon profiteren van matig verdedigend werk van aanvoerder Vincent Kompany.

België ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vooral Christian Benteke beleefde geen gelukkige avond. Op slag van rust kwam de thuisploeg dan toch verdiend op gelijke hoogte. Een afvallende bal werd prachtig binnen gevolleerd door Guillaume Gillet.

Ook na rust was België de bovenliggende partij en gokte Kroatië vooral op de counter. In de 51ste minuut kreeg opnieuw Benteke een enorme kans na een uitstekende actie van Axel Witsel, maar de spits schoot op de op de doellijn staande Josip Simunic.

Daarna ging de storm een beetje liggen, maar België kreeg kort voor tijd via invaller Kevin Mirallas op aangeven van de eveneens ingevallen Kevin De Bruyne nog een mogelijkheid op 2-1. In blessuretijd had Domagoj Vida met een kopbal echter ook nog voor een Kroatische overwinning kunnen zorgen.

Servië - Wales 6-1Servië was de WK-kwalificatiecampagne zaterdag teleurstellend begonnen met een doelpuntloos gelijkspel bij Schotland, maar de tweede wedstrijd leverde wél drie punten op. Aleksandar Kolarov zette de ploeg van bondscoach Sinisa Mihajlovic na ruim een kwartier op voorsprong, waarna Zoran Tosic er in de 24ste minuut 2-0 van maakte. Na ruim een half uur deed Gareth Bale iets terug.

Maar nog voor rust werd de aansluitingstreffer van Wales weer teniet gedaan door Filip Djuricic; de aanvallende middenvelder van SC Heerenveen zorgde in de 39ste minuut voor 3-1. Ook in de tweede helft scoorden twee Eredivisionisten: Dusan Tadic (FC Twente) en Miralem Sulejmani (Ajax) droegen hun steentje bij aan de 6-1 overwinning op het teleurstellende Wales. Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op WK-kwalificatie Europa. Foto: VI Images