Groep A: Frankrijk direct naar WK, Luxemburg geeft zege weg

Frankrijk heeft zich als winnaar van Groep A rechtstreeks geplaatst voor het WK in Rusland. In de laatste speelronde won de ploeg van bondscoach Didier Deschamps thuis van Wit-Rusland. Luxemburg revancheerde zich.

Frankrijk - Wit-Rusland 2-1
Bij een thuiszege op Wit-Rusland was het WK-ticket een feit voor Frankrijk, dat op die manier niet afhankelijk zou zijn van het resultaat van Zweden op bezoek bij Nederland. En die zege kwam er ook. Antoine Griezmann opende in de 27ste minuut de score in het Stade de France op aangeven van Blaise Matuidi en zes minuten later verdubbelde Olivier Giroud de voorsprong met zijn 28ste treffer namens Les Bleus. Frankrijk leek af te stevenen op een eenvoudige overwinning, maar op slag van rust bracht Anton Saroka de spanning terug door er 2-1 van te maken. In de 64ste minuut was de spits van Wit-Rusland dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging rakelings naast.

Door de overwinning eindigt Frankrijk op 23 punten uit tien duels, waarmee het als eerste eindigt in Groep A. Zweden gaat als nummer twee naar de play-offs om een WK-ticket, die volgende maand worden afgewerkt. Net als Nederland sprokkelde Zweden negentien punten bij elkaar, maar het doelsaldo is veel beter.

Luxemburg - Bulgarije 1-1
Afgelopen zaterdag blameerde Luxemburg zich nog met een 8-0 nederlaag op bezoek bij Zweden, dat daarmee de basis legde voor de tweede plaats in Groep A. Drie dagen later volgde echter het herstel tegen Bulgarije. Met onder anderen Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues en Aurelien Joachim, oud-speler van Willem II en RKC Waalwijk, in de basis kende het groothertogdom een bliksemstart. Al na drie minuten was het raak via Olivier Thill.

Die voorsprong hield echter geen stand. Ivaylo Chochev trok de stand in de 68ste minuut gelijk door bij de tweede paal een voorzet van Spas Delev binnen te koppen. De 1-1 bleek de eindstand, waardoor Bulgarije met dertien punten op de vierde plaats eindigde en Luxemburg naar de vijfde plaats steeg.