Groep A: Dortmund haalt Atlético Madrid op laatste speeldag in

Borussia Dortmund sluit Groep A in de Champions League af als winnaar. De Duitsers streden dinsdag met Atlético Madrid om de koppositie en kwamen als winnaar uit de bus. Uit bij AS Monaco werd een zege geboekt, terwijl Atlético Madrid zich niet langs Club Brugge worstelde. Borussia nam zo op basis van onderling resultaat de koppositie over.

Monaco
Monaco
0 - 2
Borussia Dortmund

Borussia Dortmund had vooraf laten weten graag de koppositie in de groep over te nemen van Atlético. Daarvoor moest het zelf sowieso zien te winnen bij AS Monaco, dat in de vijf voorgaande wedstrijden niet meer dan één punt bijeenschraapte. Ook dinsdag lukte het de club uit het prinsdom niet de Europese campagne met een succesje af te sluiten.

Al na een kwartier nam Dortmund, dat met een veredeld B-team aantrad, namelijk de leiding. De aanval startte aan de linkerkant bij Julian Weigl en kwam via meerdere spelers tot bij Maximilian Philipp, die laag voorgaf richting de tweede paal. Daar stond Raphaël Guerreiro onbewaakt klaar om de bal binnen te lopen (0-1). Monaco zag er in defensief opzicht niet sterk uit en incasseerde een kwartier later bijna nog een tegentreffer, maar had het fortuin dat Abdou Diallo voorlangs schoot. Daarna loste Radamel Falcao een gevaarlijk schot.

Na rust ging het spel op en neer. Invaller Kamil Glik kopte net over het doel uit een hoekschop, Falcao slaagde niet met een poging van afstand en Diego Benaglio trad reddend op bij een poging van Ömer Toprak. Philipp, aangever bij de 0-1 van Guerreiro, verzuimde op zijn beurt een prima kans te benutten.

Vlak voor tijd gooide Borussia Dortmund de wedstrijd in het slot. Net als voor rust was het Guerreiro die de ploeg van Thierry Henry de das omdeed. Ditmaal rondde hij succesvol af na geweldig voorbereidend werk van Christian Pulisic en Paco Alcácer. Guerreiro vond uiteindelijk de bovenhoek en stuurde daarmee zijn team definitief naar de bovenste plaats in de groep.

Club Brugge
Club Brugge
0 - 0
Atlético Madrid

Het devies voor Atlético was op papier eenvoudig: winst in het Jan Breydel Stadion zou voldoende zijn om de knock-outfase als groepswinnaar te betreden. In Club Brugge troffen de Spanjaarden bovendien een tegenstander die niet kon stijgen of zakken en hoe dan ook als derde zou eindigen. Club verweerde zich echter uitstekend en was zelf vastberaden de groep met succes af te sluiten.

Rechts op het middenveld bij de Belgen startte Ruud Vormer, die zijn 206e wedstrijd speelde in het blauw-zwarte shirt. Hij loste daarmee Henk Houwaart af als de Nederlander met de meeste wedstrijden achter zijn naam voor Club. Gesteund door een volgepakt stadion moesten de Belgen voor rust wel de nodige kansen van Atlético incasseren.

De eerste mogelijkheid voor Los Colchoneros was voor Thomas Partey, die ruim naast schoot. Stefano Denswil zette daar een gevaarlijk moment tegenover: de verdediger haalde van afstand uit met rechts en schoot net over het doel van Jan Oblak. Later was het weer Denswil die gevaar stichtte, ditmaal vanuit een vrije trap. Oblak kon dit keer zelf voorkomen dat de bal binnenging.

Atlético, met Santiago Arias voor het eerst in de ploeg in een Champions League-wedstrijd, werd nog tweemaal gevaarlijk via Antoine Griezmann en eenmaal via Saúl Ñíguez. De Madrilenen verzuimden het overwicht echter uit te drukken in een voorsprong. Ook na rust bleef de aansluiting tussen middenveld en aanval uit: kansen waren spaarzaam, ook wanneer de Belgen aan de bal kwamen. Koke liet een kans liggen en ook invallers Ángel Correa en Nikola Kalinic wisten de zege niet binnen te halen. Daardoor weet Atlético dat de kans op een sterke tegenstander in de volgende ronde ineens een stuk groter is.