Groep A: Dapper België verliest, Hiddink koploper

België zette vrijdag een redelijke wedstrijd neer, maar dolf toch het onderspit tegen Duitsland. Miroslav Klose profiteerde van een slordigheid bij Bayern München-verdediger Daniel van Buyten. Guus Hiddink gaat met Turkije aan kop in poule A.

België - Duitsland 0-1De Belgen startten in het uitverkochte Koning Boudewijnstadion met de Ajacieden Jan Vertonghen (op het middenveld) en Toby Alderweireld in de basis. De voorhoede werd gevormd door Romelu Lukaku en Moussa Dembélé.

Het deze zomer tijdens het WK alom geprezen Duitsland had in de eerste helft moeite om België bij te houden, toch bleef een doelpunt uit.

Vlak na rust deed Miroslav Klose waar hij goed in is: scoren. De spits van Bayern München mocht collega Daniel van Buyten – eveneens in dienst bij Der Rekordmeister – bedanken voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

De Belgische verdediger was te laks bij het wegwerken van een bal en zag Bastian Schweinsteiger zijn poging blokken. Thomas Müller bracht vervolgens Klose in stelling. De spits maakte dankbaar gebruik van dit buitenkansje en rondde onberispelijk af.

Ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg, wist Duitsland de overwinning uit het vuur te slepen.

Kazachstan - Turkije 0-3Guus Hiddink is zijn EK-kwalificatiecampagne met Turkije uitstekend begonnen. De Nederlandse bondscoach zag zijn elftal in Kazachstan soeverein winnen: 0-3. Hoogtepunt van de avond was het werelddoelpunt van Bayern München-middenvelder Hamit Altintop.

Halverwege het eerste bedrijf zorgde Arda Turan voor de Turkse openingstreffer. Ömer Erdoğan promoveerde een vrije trap van Emre Belözoglu tot een bijna-doelpunt. Zijn kopbal belandde op de paal, waarna Turan alleen nog maar tegen de bal aan hoefde te lopen.

Twee minuten later viel de mooiste treffer van de avond. Hamit Altintop rondde een corner van opnieuw Emre schitterend af. De middenvelder in Duitse dienst nam de voorzet in één keer uit de lucht en zag zijn poging vol in de kruising eindigen. Het slotakkoord was in de tweede helft aan Nihat Kahveci. Hij bepaalde de einduitslag op 0-3.