Griezmann zorgt voor donkere wolken boven Duitsland

Frankrijk is hard op weg naar de groepswinst in de Nations League A. De wereldkampioen was dinsdag dankzij een comeback in de tweede helft te sterk voor Duitsland, dat nu ernstig rekening moet gaan houden met degradatie.

Frankrijk
Frankrijk
2 - 1
Duitsland
Duitsland

De vraag is wat de 2-1 nederlaag zal betekenen voor de positie van Joachim Löw. De bondscoach van Duitsland ligt sinds het dramatisch verlopen WK onder vuur en afgelopen zaterdag werd de druk al wat verder opgevoerd door het Nederlands elftal, dat in Amsterdam met 3-0 won van Die Mannschaft. Löw greep na deze pijnlijke nederlaag in en voerde vijf wijzigingen (waarvan één noodgedwongen, vanwege een spierblessure bij Jérôme Boateng) door in zijn opstelling.

Leroy Sané was in Parijs één van de vijf nieuwkomers in de Duitse basis en hij vervulde een hoofdrol bij de openingstreffer. Sané brak in de dertiende minuut door op rechts en zag zijn voorzet tegen de arm van de inglijdende Presnel Kimpembe komen. Een strafschop was een zware straf, maar Toni Kroos had daar geen boodschap aan en schoot binnen. Keeper Hugo Lloris kwam nét tekort om de penalty te keren.

Na de eerste goal van Duitsland in de Nations League bleef de ploeg van Löw de betere. De bezoekers waren in balbezit veel sterker dan Frankrijk en vijf minuten na de 0-1 had de marge verdubbeld moeten worden, toen Sané en Timo Werner samen uitbraken. Omdat de pass van Sané op zijn ploeggenoot niet in orde was, ging de kans verloren. Lloris keerde even later een inzet van Matthias Ginter uit een hoekschop en Benjamin Pavard zat met een geweldige sliding Sané dwars.

Een tegenvallend Frankrijk creëerde zijn eerste kans pas zes minuten voor rust. Kylian Mbappé kwam toen een teenlengte tekort om een voorzet van Antoine Griezmann binnen te kunnen tikken. Kort voor de onderbreking schoot Olivier Giroud uit een moeilijke hoek over en dus ging Duitsland met een verdiende voorsprong aan de thee. Zes minuten in de tweede helft kwam Mbappé dicht bij de gelijkmaker. Manuel Neuer liet zich niet passeren en won het één-op-één duel.

Tien minuten later was het alsnog raak voor Frankrijk. Een voorzet van Lucas Hernández werd geweldig binnengekopt door Griezmann, die zo voor de derde wedstrijd op rij scoorde tegen Duitsland (zie video onder). Tegen geen enkel land scoorde Griezmann vaker. Duitsland moest nu opnieuw beginnen en een pegel van Serge Gnabry werd gekeerd door Lloris. Meer kansen van de gasten volgden er niet. Duitsland kwam in de tweede helft veel minder vaak in de buurt van het vijandelijke doel dan in het eerste bedrijf.

Net als Duitsland kreeg ook Frankrijk een discutabele strafschop en daarmee trok de ploeg van Didier Deschamps aan het langste eind. Twaalf minuten voor tijd ging Blaise Matuidi na licht contact met Mats Hummels naar de grond en werd de bal opnieuw op de stip gelegd. Griezmann stuurde Neuer de verkeerde kant op en maakte zo zijn tweede van de avond. Duitsland was hierna niet in staat om wat terug te doen en ging daardoor opnieuw onderuit.

Na drie speelronden in de Nations League heeft Frankrijk nu zeven punten, terwijl Duitsland op één schamel puntje blijft steken. Nederland staat met drie punten uit twee duels tussen de twee grootmachten in. Op 16 november speelt Nederland thuis tegen Frankrijk en drie dagen later (19 november) wordt de groepsfase door Oranje afgesloten met een uitduel bij Duitsland.