Griekenland stunt tegen falende Russen van Advocaat

Griekenland heeft voor een enorme stunt gezorgd in Groep A van het EK. Door een treffer van Giorgos Karagounis plaatste het zich ten koste van Dick Advocaats Rusland voor de kwartfinale (1-0).

De eerste mogelijkheid was in de zesde minuut voor de Grieken, maar Vyacheslav Malafeev redde op een inzet van Kostas Katsouranis. Daarna nam Rusland het initiatief over, wat onmiddellijk leidde tot grote kansen. Op aangeven van Alan Dzagoev strandde Andrei Arshavin op Michalis Sifakis, terwijl Aleksandr Kerzhakov net naast schoot. Ook was Yuri Zhirkov gevaarlijk met een lange rush.

Griekenland beperkte zich lang tot verdedigen en leek blij te moeten zijn met een gelijke stand bij rust. Arshavin, Kerzhakov en Zhirkov kregen opnieuw kansen, maar in blessuretijd van de eerste helft viel het doelpunt aan de andere kant. Na zwak verdedigen van Zhirkov kon Karagounis alleen op Malafeev af en de routinier maakte geen fout; hij zette de Grieken op een 1-0 voorsprong.

Na rust kregen Roman Shirokov en Igor Denisov kansen namens Rusland, dat zich vooral beperkte tot schoten van grote afstand. Griekenland bleef eenvoudig op de been en kreeg ook in de tegenaanval uitstekende kansen op meer. Zo wist Aleksandr Anyukov Theofanis Gekas ternauwernood af te houden van een treffer en Karagounis ging op zoek naar een strafschop, maar werd beloond met een gele kaart voor zijn schwalbe.

In de 69ste minuut ontsnapte Rusland aan een tweede tegentreffer, toen Katsouranis uit een vrije trap op de kruising schoot. Twee minuten later kopte Georgios Samaras net naast. De ploeg van Advocaat kreeg nog één grote kans via Dzagoev, die al drie keer eerder scoorde dit toernooi. De aanvallende middenvelder kopte net voorlangs na een goede voorzet van Arshavin.

Het bleef dus bij 1-0, waardoor Griekenland zich plaatst voor de kwartfinale. Met vier punten uit drie wedstrijden eindigde de ploeg van Santos als tweede achter groepswinnaar Tsjechië. Doelpuntenmaker Karagounis mist die kwartfinale vanwege een schorsing. <br /><br /> Foto: VI Images