Griekenland kwalificeert zich ondanks bizarre eigen treffer

Griekenland is volgend jaar voor de tweede keer op rij van de partij op het WK na een 1-1 gelijkspel in Roemenië, dat geen moment in de buurt kwam van een stunt.

Griekenland kwalificeert zich ondanks bizarre eigen treffer

Roemenië moest voor eigen publiek een 3-1 achterstand uit de heenwedstrijd zien weg te poetsen. Bondscoach Vladimir Piturca liet weten dat zijn ploeg daarom niets meer te verliezen had en vrijuit kon spelen. Dat had zijn elftal misschien iets te letterlijk genomen, want na een defensieve fout (de buitenspelval faalde volledig) opende Kostas Mitroglou na 23 minuten de score in het voordeel van de Grieken. De afgemeten steekpass kwam van de voet van Giorgios Karagounis.

Daarmee leek de tweestrijd al beslist. Het oogde alsof Roemenië zich daarbij neerlegde, want het maakte in het restant van de eerste helft nauwelijks aanstalten het Griekenland lastig te maken. Zes minuten na de pauze kwam Roemenië evenwel op absurde wijze terug in de wedstrijd. De Griekse verdediger Vassilis Torosidis raakte in paniek doordat hij op de rand van het strafschopgebied werd opgejaagd en knalde de bal pardoes in zijn eigen doel.

Door die onverwachte meevaller kreeg Roemenië weer eventjes de geest. Het ontwikkelde een overwicht, maar werd alleen gevaarlijk met schoten van afstand. Griekenland steunde namelijk op zijn uitstekende defensieve organisatie en loerde daarnaast op een kansje uit een snelle tegenaanval. Met de Roemeense aanvalszucht was het dan ook snel weer gedaan.

Daardoor mogen de Grieken zich voor de derde keer in de historie opmaken voor deelname aan het WK. Roemenië blijft opnieuw verstoken van deelname aan het toernooi. In 1998 was het land voor het laatst op de mondiale eindronde van de partij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen