Griekenland klopt tien man Nigeria in vreemd duel

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen Griekenland en Nigeria.

Griekenland klopt tien man Nigeria in vreemd duel

In het vijfde duel op een WK-eindtoernooi heeft Griekenland voor het eerst gescoord en de 2-1 overwinning op Nigeria betekende tevens de eerste zege van de Europese kampioen van 2004. In een veelbewogen duel was de rode kaart van Sani Keita het breekpunt.

Nigeria-coach Lars Lagerbäck koos ervoor om twee wijzigingen in zijn basiself door te voeren. Kalu Uche en Peter Odemwingie kregen de voorkeur boven Victor Obinna en Chinede Obasi. Zijn opponent op de Griekse bank, Otto Rehhagel, liet Georgios Seitaridis, Angelos Charisteas en Georgios Samaras buiten de ploeg en had Sotirios Kyrgiakos, Dimitrios Salpigidis en Sokratis Papastathopoulos opgesteld.

De ploegen die in hun eerste wedstrijd al veel angst ten toon spreiden, kozen ook nu voor de voorzichtige aanpak. Na vijftien minuten waar erg weinig gebeurde kwam Nigeria echter plots op voorsprong. Uche nam een vrije trap van 35 meter en mikte scherp in de Griekse doelmond. Keeper Alexandros Tzorvas rekende dat Odemwingie zou koppen, maar de aanvaller van Lokomotiv Moskou miste de bal zodat deze onaangeraakt in het doel verdween.

Het machteloze Griekenland leek nauwelijks bij machte om daar iets aan te veranderen, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek. Na ruim een half uur reageerde Kaita door na te trappen op een lichte provocatie van Vassilios Torosidis. Scheidsrechter Oscar Ruiz kon niet anders dan de oud-Spartaan de rode kaart tonen. Rehhagel reageerde direct en bracht Samaras in. De Grieken transformeerde plots van een lamlendige ploeg in een team dat ook aanvallende intenties bleek te kunnen hebben. De beloning viel pas vlak voor rust. Nadat Salpingidis een inzet knap gekeerd zag worden door Vincent Enyeama en Samaras een poging van de lijn gehaald zag worden door Lukman Haruna, had de tweede doelpoging van Salpingidis wel succes. Zijn schot veranderde door de ongelukkige Haruna voldoende van richting om Enyeama kansloos te laten.

Het eerste kwartier na rust gebeurde praktisch niets en leek de angst weer te regeren, maar plots kreeg Theofanis Gekas een dot van een kans, maar Enyeama bracht redding. Direct uit de tegenstoot kon Odemwingie alleen af op Tzorvas, ook hij redde, de rebound rolde echter voor de voeten van Obasi. De invaller miste echter knullig voor open doel.

Het gaf wel weer het sein aan de Grieken om toch maar weer gebruik te maken van het overtal. Samaras kopte goed binnen, maar zag de dekselse Enyeama, met behulp van de deklat, briljant de bal uit zijn doel ranselen. In de 71ste minuut nam Helena de leiding. Een schot van Tziolis kreeg Enyeama niet onder controle en Torosidis kon de rebound binnen tikken.

Het lukte Nigeria daarna niet meer om een vuist te maken en iets aan de stand te doen. De laatste poulewedstrijden (Nigeria-Zuid Korea en Griekenland-Argentinië) in groep B beloven dinsdag in ieder geval wel spannend te worden.

Bekijk hier al onze video's