Gravenberch in fraai rijtje, maar ongekend record Van Breda Kolff blijft staan

Reacties

Ryan Gravenberch maakte zondag zijn eerste doelpunt voor Oranje. Dat deed hij op zeer jonge leeftijd, maar er zijn meerdere spelers die nóg jonger waren toen zij voor het eerst op het scoreformulier van het Nederlands elftal verschenen.

Gravenberch in fraai rijtje, maar ongekend record Van Breda Kolff blijft staan
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 0
Georgië
Georgië

Het duel met Georgië (3-0) leverde Wout Weghorst een schitterende mijlpaal in zijn carrière op. In zijn zesde interland (en zijn tweede als basisspeler) maakte hij zijn allereerste goal in het Nederlands elftal. Dat gold een kwartiertje voor tijd ook voor de ingevallen Gravenberch: de Ajax-middenvelder kopte de bal simpel binnen, nadat een schot van Memphis Depay was gestopt door de Georgische keeper. Daarmee bepaalde hij de eindstand.

Dankzij zijn doelpunt treedt Gravenberch in de voetsporen van Myron Boadu. De spits van AZ debuteerde op 19 november 2019 in Oranje, tegen Estland, en scoorde direct. Op het moment van zijn goal was hij 18 jaar en 309 dagen oud. Daarmee werd hij de jongste doelpuntenmaker in Oranje in de laatste vijftien jaar. Gravenberch (die zondagavond 19 jaar en 21 dagen oud was) staat op dat lijstje nu dus tweede.

Bij het all-time record komen beide talenten overigens niet in de buurt. Jan van Breda Kolff was op 2 april 1911 precies 17 jaar en 74 dagen toen hij tijdens zijn debuut in Oranje scoorde tegen België. Hij maakte de 2-0 in de 3-1 overwinning. Dé Kessler was in 1909 eveneens 17 jaar oud toen hij doel trof in de nationale ploeg. Piet de Boer, Ryan Babel, Henk Muller, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert en Marco van Basten scoorde op hun achttiende al in Oranje, net als Boadu.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.