Gravenberch en Dallinga scoren op Anfield, nog meer slecht nieuws voor AZ

Een gelijkmaker van Thijs Dallinga heeft donderdagavond niks bewerkstelligd voor Toulouse in zijn Europa League-duel in en met Liverpool. The Reds wonnen uiteindelijk met 5-1, met ook een goal voor Ryan Gravenberch. Voor AZ was er weer slecht nieuws: Legia Warschau won de wedstrijd tegen Zrinjski Mostar

Liverpool
Liverpool
5 - 1
Toulouse
Toulouse

Na een mooie minuut stilte voor de overleden ex-voorzitter van Everton, Bill Kenwright, ging de wedstrijd op Anfield van start met een eerste basisplaats voor Luke Chambers, een negentienjarige linksback. Liverpool startte uitstekend en kwam al na een paar minuten op 1-0 door een mooie solo en dito afronding van Diogo Jota. Daarna was er het grote moment voor Dallinga.

Aron Donnum stuurde hem vrij door naar het doel en de spits bleef ijskoud voor de legendarische Kop van Anfield en maakte 1-1. Aan de overkant kwam ook Gravenberch in de buurt van een treffer, maar Guillaume Restes, de piepjonge doelman van de gasten, pareerde de poging knap. Na een half uur was de sluitpost kansloos op een uitmuntende kopbal van Wataru Endo, en even later rondde Darwin Núñez een knappe, door Gravenberch opgezette aanval af.

De Amsterdammer bekroonde een prima optreden na ruim een uur spelen met een doelpunt, met dank aan een onbeschrijflijk grote misser van Núñez. De Uruguayaan was iedereen voorbij maar mikte voor een volledig leeg doel op de paal, Gravenberch kreeg de rebound en schoot wél raak – Núñez was nog te beduusd om zijn ploeggenoot te feliciteren. Nog meer Hollands Glorie aan Merseyside: direct na de 4-1 viel Cody Gakpo in voor zijn rentree na een absentie van een maand.

Mohamed Salah mocht Gravenberch aflossen voor het laatste deel, in blessuretijd bepaalde de Egyptenaar de eindstand op 5-1. Met negen uit drie is het team van Jürgen Klopp wel zo'n beetje door. Toulouse heeft vier punten en moet nog met Union Sint-Gillis en LASK Linz in de slag.

Union Sint-Gillis
2 - 1
LASK Linz
LASK Linz

De andere wedstrijd in de poule van The Reds eindigde spectaculair. Halverwege de eerste helft zette Moses Usor de Oostenrijkers op voorsprong in het Lotto Park van Anderlecht, waar Union Sint-Gillis zijn Europese thuisduels afwerkt. Het was een verdiende leiding, al hadden de Belgen pech dat de gelijkmaker van Mohamed Amoura werd afgekeurd. Pas laat kwam Union langszij door een penalty van Cameron Puertas, maar het echte venijn zat hem in de staart.

Union, de ploeg van Alexander Blessin, pakte in de vijfde minuut van de blessuretijd toch nog de volle buit. Een prima vrije trap van Puertas werd door Christian Burgess tot het winnende doelpunt gepromoveerd, zodat de Brusselse ploeg pardoes op de tweede plek in de poule is beland.

Bayer Leverkusen
5 - 1
Qarabağ
Qarabağ

Een van Union overgekomen spits maakte het verschil in de BayArena. De voortreffelijk draaiende ploeg van Xabi Alonso had niet of nauwelijks moeite met de ploeg uit Azerbeidzjan. De vroege openingsgoal van wonderboy Florian Wirtz werd nog uitgewist met een gelijkmaker, maar treffers van Alex Grimaldo (tweemaal), ex-Unionist Victor Boniface en Edmond Tapsoba tekenden voor een ruime zege.

Genk
Genk
0 - 0
Ferencváros
Ferencváros

De toeschouwers in de Cegeka Arena kregen best wat kansen te zien, maar geen doelpunten, dit door twee prima keepers. Zodoende is de poule van RC Genk een spannende – de Belgen staan op vijf punten, net als hun Hongaarse opponent van donderdagavond en Fiorentina, dat zonder moeite won van het nog puntloze Cukaricki.

Zrinjski Mostar
1 - 2
Legia Warschau

In de poule van AZ deed Legia Warschau zeer goede zaken. Donderdagavond versloeg de Poolse ploeg Zrinjski. Niet dat het makkelijk ging – de Bosnische ploeg zag tot twee keer toe een treffer geannuleerd worden door de VAR. Goals van Slobodan Jakovljevic (in eigen doel) en Blaz Kramer brachten Legia de volle buit en dus net als Aston Villa zes punten uit drie wedstrijden. AZ volgt op drie punten, net als Zrinjski.