Gouden wissel verschaft Cocu broodnodige ademruimte

Phillip Cocu heeft met Fenerbahçe een bijzonder welkom succesje geboekt. Op bezoek bij Konyaspor boekte de ploeterende Turkse grootmacht zondagavond een benauwde overwinning, met dank aan een goede wissel van de Nederlandse trainer.

Konyaspor
Konyaspor
0 - 1
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Fener won de eerste competitiewedstrijd van het seizoen nog wel van Bursaspor, maar daarna volgden vrij beschamende nederlagen tegen Yeni Malatyaspor, Göztepe en Kayserispor. Daardoor was de nummer twee van afgelopen seizoen afgezakt naar de veertiende plek, ondertussen werden Cocu en zijn ploeg door aanstaand Ajax-tegenstander Benfica ook nog uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Door die dramatische start was de druk op de trainer en zijn Nederlandse staf immens hoog geworden.

Op bezoek bij Konyaspor (met acht uit vier aanmerkelijk beter gestart aan het seizoen) werd er in de weinig verheffende eerste helft niet gescoord, al had Fenerbahçe geluk dat Deni Milosevic met een fraaie knal slechts de lat raakte en Jens Jønsson over schoot. De bezoekers kregen via Mehmet Topal (naast) en Islam Slimani (gestopt) ook mogelijkheden, maar overtuigend was het allemaal niet.

Na rust kwam Fenerbahçe wat beter voor de dag. Een gevaarlijke vrije trap hobbelde via de muur naast, waarna André Ayew net tekort kwam om een lage voorzet binnen te glijden. Aan de andere kant kwam Fenerbahçe binnen een paar seconden tijd twee keer goed weg. Eerst bracht keeper Harun Tekin met kunst- en vliegwerk redding op de lijn, kort daarna oordeelde de videoscheidsrechter dat een harde knal van dichtbij tegen de arm van Martin Skrtel niet genoeg was voor een strafschop.

Opgelucht
Op driekwart wedstrijd kon Cocu dan eindelijk eens een keer juichen. Na een aanval over rechts bezorgde Yassine Benzia de bal met een handige voetbeweging bij de een paar minuten eerder ingevallen Elif Elmas, die eenvoudig raak schoot: 0-1. Konyaspor was in het restant van de wedstrijd nog een paar keer dreigend, maar kwam niet meer tot de gelijkmaker.

En dus kon Cocu na afloop opgelucht ademhalen. Hoewel voorzitter Ali Koç en technisch directeur Damien Comolli in de media meermaals herhaalden hoe veel vertrouwen ze in de oefenmeester hebben, nam de druk en kritiek langzaam maar zeker enorme vormen aan. Zeker met twee zware duels (Dinamo Zagreb-uit voor de Europa League, Besiktas-thuis voor de competitie) op komst, komt de driepunter op een bijzonder welkom moment.