Gouden invalbeurt Beerensteyn helpt Nederland aan derde groepszege

De Oranje Leeuwinnen treffen Japan in de achtste finales van het WK in Frankrijk. Canada werd in de laatste groepswedstrijd verslagen en daarmee was groepswinst een feit voor de formatie van bondscoach Sarina Wiegman.

2 - 1
Canada
Canada

De Oranje Leeuwinnen en Canada mochten onderling uitmaken wie zich groepswinnaar van Groep E op het WK in Frankrijk mocht noemen. Zowel Nederland als Canada won de eerste twee wedstrijden van Kameroen en Nieuw-Zeeland. De Leeuwinnen met een doelsaldo van in totaal 4-1, Canada met een doelsaldo van 3-0. De formatie van bondscoach Wiegman had zodoende aan een gelijkspel voldoende om zich te verzekeren van groepwinst. In dat geval zou dinsdag 25 juni de achtste finale gespeeld worden tegen Japan. Bij een nederlaag tegen Canada zou maandag 24 juni gespeeld worden tegen de nummer twee van Groep F, regerend wereldkampioen de Verenigde Staten of Zweden.

Wiegman voerde één wijziging door ten opzichte van het duel met Kameroen. Kika van Es moest haar plekje als linksback afstaan aan Merel van Dongen. Anouk Dekker stond wederom op de plek van Stefanie van der Gragt, die nog in de nasleep zit van een knieblessure.

Penalty
De start was duidelijk voor Canada, dat met een vijfde plaats op de FIFA-ranking drie plaatsen boven Oranje stond. Al na 61 seconden wees de Franse arbiter Stéphanie Frappart naar de stip. Desiree van Lunteren verdedigde niet sterk en beging vervolgens ook nog een overtreding op Janine Beckie. De VAR was de Leeuwinnen echter goed gezind. Die zag namelijk dat de overtreding buiten het strafschopgebied werd gemaakt en dus mocht Canada geen penalty, maar slechts een vrije trap nemen. Een vrije trap die geen gevaar opleverde.

Na 22 minuten dacht Canada alsnog de openingstreffer te maken. Jordyn Huitema tikte de bal via binnenkant paal binnen, maar ook dit keer ging het Canadese feest niet door: buitenspel. Het was voor de Leeuwinnen het startsein om ook zelf iets te laten zien in aanvallend opzicht. Canada-keeper Stephanie Labbe hielp daar een handje bij. Ze beoordeelde een voorzet van Shanice van de Sanden totaal verkeerd, maar Daniëlle van de Donk kwam net tekort om de rebound te benutten. Twee minuten later was het Vivianne Miedema die de paal raakte en kort daarna ging een sublieme omhaal van Van de Donk nipt over. De kansenregen van Oranje leverde zodoende niets op en de rust werd gehouden bij een 0-0 stand.

Uitstekende start
In de tweede helft ging Nederland op jacht naar een zeldzame overwinning op Canada. In de vorige twaalf ontmoetingen verloor Nederland negen keer, drie keer werd gelijkgespeeld. De Leeuwinnen kenden desondanks een uitstekende start van de tweede helft. Sherida Spitse slingerde een vrije trap voor het doel en daar was het Anouk Dekker die de bal via het hoofd en de schouder in het doel werkte en Canada de tweede tegengoal van 2019 bezorgde: 1-0.

De Oranje-feestvreugde was echter van korte duur. Bij Canada was het een kwestie van 'alle ballen op spits Christine Sinclair' en die tactiek pakte uitstekend uit. Binnen vijf minuten trok de speler van Portland Thorns FC de stand alweer gelijk nadat ze handig wegliep uit de rug van Van Lunteren, wier wedstrijd daarmee bestempeld mocht worden als 'ongelukkig' na haar rol bij het VAR-moment in de tweede minuut en de tegengoal.

Ze revancheerde zich echter op de best mogelijke manier. Nadat Wiegman Lieke Martens en Spitse wisselde voor Jill Roord en Lineth Beerensteyn had Van Lunteren een grote rol bij de 2-1. Beerensteyn viel gretig in, zette een aanval op en passte de bal richting Van Lunteren. De rechtsback gaf op haar beurt een piekfijne voorzet, die precies tussen alle Canadezen bij Beerensteyn terecht kwam: 2-1.

Die voorsprong kwam vervolgens niet meer in gevaar en dus spelen de Oranje Leeuwinnen dinsdag tegen Japan. Die wedstrijd wordt om 21.00 uur gespeeld in Rennes. De derde plek in Groep E werd opgeëist door Kameroen, dat dankzij een goal in de 95ste minuut met 2-1 won van Nieuw-Zeeland.