Gorré hoopt op oefenduel tussen Suriname en Oranje

Reacties

Het gaat het voetbal in Suriname voor de wind. De nationale ploeg plaatste zich voor het eerst in de historie voor de eindronde van het toernooi om de Gold Cup en het zogeheten spelerspaspoort werd ingevoerd om voor een kwaliteitsinjectie te zorgen. Bondscoach Dean Gorré hoopt daarnaast op een oefenduel met het Nederlands elftal.

Gorré hoopt op oefenduel tussen Suriname en Oranje
© Pro Shots

Gorré is in Suriname coach, persoonlijk begeleider, teammanager en fondsenwerver tegelijk. De nationale bond heeft de financiële bijdrage van de CONCACAF vooral gebruikt om stadions en de voetbalinfrastructuur te verbeteren, sponsors waren er tot voor kort niet. Een trainingskamp in Nederland, afgelopen zomer, werd mede betaald door Georginio Wijnaldum, Quincy Promes en Jeremain Lens. Ook Steven Bergwijn en Jeffrey Bruma hebben inmiddels financiële hulp aangeboden.

'Gini Wijnaldum regelt vaak voetbalspullen voor ons bij Liverpool', vertelt Gorré in een uitgebreid gesprek met Voetbal International. 'Zijn oom is materiaalman bij ons en die neemt dat mee. Dan zie ik spelers van me rondlopen op originele kicksen van Mo Salah of Sadio Mané. Geweldig is dat. We proberen op alle mogelijke manieren mensen met een hart voor Suriname hierbij te betrekken en velen bieden zelf hun hulp aan. Dat is heel stimulerend. Doordat de middelen beperkt zijn, is dit een veelomvattende klus. Zo heb ik met al mijn spelers een zeer persoonlijke relatie. Als er privédingen zijn, probeer ik te helpen. Dat varieert van een speler die zijn dokter niet kan betalen tot het meehelpen bij een begrafenis van een familielid. Ik ben non-stop bezig en als het dan ook nog tot sportief resultaat leidt, is dat dubbel zo bevredigend.'

Ook in de doorbraak op het gebied van het zogeheten sportpaspoort speelde Gorré een belangrijke rol. Al twintig jaar is het een hot item in Suriname, de inzetbaarheid van Nederlandse profs met een Surinaamse achtergrond. Na een intensieve lobby van Gorré en bondsvoorzitter John Krisnadath is het eindelijk van de grond gekomen. Met hulp van de KNVB-bestuurders Michael van Praag en Gijs de Jong en van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Onlangs maakte Nigel Hasselbaink (Hapoel Be’er Sheva) zijn debuut in Natio en ook Tjaronn Chery (Maccabi Haifa) is inmiddels speelgerechtigd. Van de volgende zes voetballers verwacht Gorré dat hun aanvraag binnen enkele maanden gehonoreerd zal zijn: Ryan Donk (Galatasaray), Kelvin Leerdam (Seattle Sounders), Diego Biseswar (PAOK Saloniki), Florian Jozefzoon (Derby County), Mitchell Donald (Evkur Yeni Malatyaspor) en Miquel Nelom (Willem II).

Gorré heeft daarnaast nog een lang gekoesterde wens. 'Het lijkt me prachtig als we volgend jaar een oefenwedstrijd kunnen spelen tegen Oranje. In Nederland, tijdens hun voorbereiding op het EK. Om verschillende redenen lijkt me dat een goed idee. Met onze nieuwe internationals erbij kunnen wij een prima oefenpartner zijn. Het zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan de huidige acties tegen racisme in het voetbal. En het zou een fantastische uiting zijn van de historische band tussen Nederland en Suriname.'

Lees in de nieuwe VI en op VI PRO het volledige verhaal over de nationale ploeg van Suriname:

Bekijk hier al onze video's
Meer Suriname
Meer over Suriname
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.