Gold Cup editie 2011 krijgt de traditionele finalisten

De Verenigde Staten plaatsten zich voor de vierde keer op rij voor de finale om de Gold Cup. De Amerikanen krijgen in de Rose Bowl in Mexico een oude bekende tegenover zich.

Gold Cup editie 2011 krijgt de traditionele finalisten

Verenigde Staten-Panama 1-0De Verenigde Staten maakten pas een kwartier voor het einde het verschil tegen Panama, dat met een plaats in de halve finale het beste resultaat ooit boekte. De Amerikanen dankten de overwinning aan Clint Dempsey (foto), die op zijn beurt dank verschuldigd was aan twee invallers. Freddy Adu, die voor het eerst sinds 2009 weer de Amerikaanse eer verdedigde, stuurde Landon Donovan weg op de rechterflank. De aanvaller van LA Galaxy bood Dempsey vervolgens de kans van dichtbij de 1-0 binnen te tikken.

Honduras-Mexico 0-2 n.v.Mexico, dat twee jaar geleden de Gold Cup veroverde ten koste van de Verenigde Staten, had verlengingen nodig om een plaats in de finale af te dwingen. De ploeg van bondscoach José Manuel de la Torre was in de reguliere speeltijd dicht bij een doelpunt geweest, maar onder anderen voormalig AZ-verdediger Héctor Moreno en Giovani Dos Santos zagen hun pogingen stranden.

Drie minuten in de eerste verlenging werd Honduras-keeper Orlin Vallecillo geklopt door Aldo de Nigris. Pablo Barrera was de aangever voor de Mexicaanse openingstreffer, zoals hij ook aan de basis stond van de 2-0 van Javier Hernández. Met de rechterheup werkte de spits van Manchester United de bal achter Vallecillo.

Met Mexico en de Verenigde Staten staan weer de twee favorieten in de finale om de Gold Cup. De twee landen wonnen negen van de tien keer de beker. De winst van Canada in 2000 was een uitzondering, want in dat jaar haalden Amerika noch Mexico de eindstrijd. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's