Goednieuwsshow Utrecht ruw onderbroken door VVV op frustrerende middag

In een voor FC Utrecht zeer frustrerende middag heeft VVV-Venlo de Domstedelingen de eerste nederlaag in dit Eredivisie-seizoen toegebracht. Liefst twee doelpunten en een penaltymoment werden ingetrokken door de scheidsrechter.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

In De Galgenwaard stonden twee ploegen tegenover elkaar die de fans in de dagen voor de wedstrijd erg blij hadden gemaakt. Bij FC Utrecht was het een grote goednieuwsshows. Na de eerdere contractverlenging van Gyrano Kerk bond de club ook aanvoerder Willem Janssen en Sean Klaiber langer aan zich. Daarnaast werd Bart Ramselaar teruggehaald. De middenvelder, die overkwam van PSV, was nog niet speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen VVV.

Cattermole
De Limburgers zorgden voor een stunt op de transfermarkt door Lee Cattermole aan te trekken. De Engelse middenvelder speelde bijna driehonderd wedstrijden in de Premier League, maar koos voor een avontuur in Nederland. Tegen FC Utrecht begon hij op de bank, twintig minuten voor tijd maakte hij zijn officiële debuut in de Eredivisie.

Effectief
VVV stond op het moment van de wissel van Cattermole op een 0-2 voorsprong, daarvoor was er genoeg gebeurd in Utrecht. De thuisclub was lang de bovenliggende partij in de eerste helft, maar het was VVV dat keihard toesloeg, enkele minuten voor rust. Met de eerste poging op doel werd het 0-1, Evert Linthorst kopte binnen bij de tweede paal. Enkele minuten later werd het zelfs 0-2 voor een dodelijk effectief VVV, Linthorst maakte ook meteen zijn derde goal van dit seizoen.

De tweede helft was erg frustrerend voor de thuisfans in De Galgenwaard. Enkele minuten na rust leek FC Utrecht een penalty te krijgen nadat Danny Post invaller Adrián Dalmau tegen de vlakte had gewerkt in het strafschopgebied. Na ingrijpen van de VAR werd geconstateerd dat er voor dat moment al een buitenspelsituatie was. Niet veel later leek de aansluitingstreffer alsnog te vallen, maar ook nu ging het feest niet door. Issah Abass stond buitenspel en werd dus teruggefloten.

Het leek niet meer te gebeuren voor FC Utrecht, maar een kwartier voor tijd - kort na de invalbeurt van Cattermole - scoorden de Utrechters dan toch. Dalmau kreeg de bal via een VVV-verdediger en schoot de bal via keeper Thorsten Kirschbaum binnen voor de aansluitingstreffer. Een stormloop op het doel van VVV volgde. Tijdens die fase ging Cattermole vrolijk door met zijn handelsmerk: hij pakte een gele kaart. In de Engelse competities kreeg hij al ruim honderd gele kaarten, voor zijn eerste in de Eredivisie had de middenvelder slechts elf minuten nodig.

VVV haalde de negentigste minuut met de 1-2 voorsprong, maar door alle VAR-momenten en de drinkpauze tussendoor bedroeg de bijgetrokken tijd liefst negen minuten. Daarin werd er opnieuw een doelpunt van FC Utrecht afgekeurd, ditmaal omdat scheidsrechter Jochem Kamphuis vond dat Dalmau in het persoonlijke duel voor zijn doelpunt aan het shirtje van zijn tegenstander trok.

Het was het laatste grote wapenfeit van FC Utrecht, dat de ongeslagen status in de Eredivisie kwijtraakt. Tevens laten de Domstedelingen na om aan kop te komen in de Eredivisie. VVV boekt de eerste uitoverwinning van het seizoen en staat nu op zes punten.