Goednieuwsshow houdt Ajax in de race voor unieke treble

Reacties

Ajax heeft een bijzonder vreugdevolle woensdagavond beleefd. Niet alleen werd ten koste van Vitesse de halve finale van de strijd om de TOTO KNVB-beker bereikt, in Arnhem maakten ook Daley Blind en Hakim Ziyech een rentree.

Goednieuwsshow houdt Ajax in de race voor unieke treble
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
0 - 3
Ajax
Ajax

Het duel met Vitesse stond voor Ajax mede in het teken van de terugkeer van Blind en Ziyech. Blind was dit jaar nog niet in actie gekomen wegens een ontstoken hartspier, Ziyech raakte vorige maand geblesseerd tegen Sparta Rotterdam. Het duo begon op de bank, bij Ajax begonnen Lisandro Martínez en Edson Álvarez centraal achterin, Dusan Tadic en Ryan Babel stonden op de flanken om spits Lassina Traoré heen. Bij Vitesse was de grootste verrassing het ontbreken van Riechedly Bazoer, die tegen zijn voormalig werkgever op de bank begon.

De toeschouwers in Arnhem zaten nog nauwelijks op de stoelen of de eerste kansen konden al genoteerd worden. Traoré schoot al na twintig seconden op de vuisten van doelman Remko Pasveer, aan de andere kant greep Nicolás Tagliafico een halve minuut later in toen Tim Matavz richting Andre Onana dribbelde.

Het was een begin van een wedstrijd waarin het spel op en neer golfde, toch werd er maar één keer gescoord in de eerste helft. Traoré zette sterk door en bediende Babel, die bij de tweede paal binnen werkte voor zijn eerste goal in zijn derde periode bij Ajax. In de tweede helft ging er bij beide teams behoorlijk veel mis en werd er veel balverlies geleden. Zodoende ontstond er een rommelige wedstrijd, waarin Ajax lang de marge van één behield.

Daley Blind loopt warm.
© Pro Shots
Daley Blind loopt warm.

Op het moment dat Blind klaar stond voor zijn rentree binnen de lijnen, kwam Ajax op een 0-2 voorsprong. Tagliafico zette een kwartier voor tijd hard en laag voor, Ryan Gravenberch maakte al vallend de goal. Vervolgens werd de middenvelder afgelost door Blind, die zodoende voor het eerst sinds 10 december 2019 speelminuten maakte in het shirt van Ajax. Kort na de invalbeurt van Blind meldde ook Ziyech zich langs de zijlijn, hij loste Traoré af.

Met de routiniers in het veld kwam de voorsprong van Ajax niet meer in gevaar. Sterker nog: aanvoerder Dusan Tadic maakte zes minuten voor tijd vanaf de stip de 0-3. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf op aanraden van de VAR een penalty, nadat Armando Obispo de bal tegen de hand had gekregen. Obispo kreeg geen geel voor die actie, maar Matavz wel vanwege zijn reactie richting Nijhuis. De arbiter gaf hem zijn tweede geel en dus rood, waardoor Vitesse met tien man niet tot een slotoffensief kwam.

Ajax weet donderdag al wie het treft in de halve finale van het bekertoernooi, de winnaar van het duel Go Ahead Eagles – FC Utrecht komt uit tegen de huidige bekerhouder. De club won eerder dit seizoen de Johan Cruijff Schaal en kan geschiedenis schrijven als het ook de Eredivisie en de KNVB-beker wint. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tal van verbeterpunten bij Ajax: 'Het was rommelig en zonder creativiteit'
Bekijk hier al onze video's
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.