Goalgetter Van Persie en Feyenoord zijn PEC op spectaculaire wijze de baas

Feyenoord heeft zondagmiddag na vijftien jaar weer eens een uitzege geboekt op PEC Zwolle: 3-4. Robin van Persie was de grote man aan de zijde van de Rotterdammers.

De voortekenen waren bepaald niet goed voor Feyenoord in aanloop naar het duel in Zwolle. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst verloor vier van zijn laatste vijf uitwedstrijden in de Eredivsie en boekte op 17 december tegen Sparta voor het laatst een zege buiten de eigen Kuip. 'Dan is er wel sprake van een uitcomplex', concludeerde de trainer.

De laatste keer dat Feyenoord op bezoek bij PEC wist te winnen was op 28 september 2003 (0-3). Net als die wedstrijd vijftien jaar geleden stond Van Persie zondag in de basis. Het bleek een uitstekende zet van Van Bronckhorst, want de 34-jarige routinier opende in de tiende minuut de score. Daar ging wel een curieus moment aan vooraf. Karim El Ahmadi wilde de bal terugspelen op keeper Brad Jones, die juist net zijn doel uitkwam. De Australiër kon ternauwernood redden, maar bood Youness Mokhtar daarmee wel een grote kans. De linksbuiten stiftte echter ruim over.

Nog geen minuut later lag de bal er aan de andere kant wel in. Nicolai Jørgensen bediende Jean-Paul Boëtius op fraaie wijze, de buitenspeler gaf de bal vervolgens voor op Steven Berghuis, die slim teruglegde op Van Persie. De 102-voudig Oranje-international gleed de 0-1 binnen.

Vijf minuten later kon Van Persie alweer feestvieren. Ryan Thomas leed knullig balverlies op het middenveld, waarna Boëtius ervandoor kon. De linksbuiten kapte de jonge Sepp van den Berg legde terug op Van Persie, die uit volledig vrijstaande positie zijn tweede van de middag binnenschoot: 0-2. Het was de vijfde goal van Van Persie sinds zijn terugkeer bij Feyenoord, waardoor hij gemiddeld elke 55 minuten tot scoren kwam.

Diederik Boer ging flink de fout in bij de 0-3 van Karim El Ahmadi.

Zes minuten na rust leek El Ahmadi het duel volledig te beslissen toen hij dankzij een enorme flater van PEC-doelman Diederik Boer de 0-3 liet aantekenen. De ervaren doelman promoveerde een matig schot van de Feyenoord-aanvoerder op zeer onhandige wijze tot doelpunt. PEC gaf zich echter niet gewonnen en maakte binnen de minuut de 1-3. Mustafa Saymak schoot op aangeven van Kingsley Ehizibue alweer zijn elfde competitiedoelpunt binnen.

De goal van Saymak in de 52ste minuut was het startschot van een sterke fase van PEC, waarin de thuisploeg hard op zoek ging naar de 2-3. De formatie van trainer John van 't Schip miste aanvankelijk echter de scherpte om het Jones écht lastig te maken. In de zoektocht naar die aansluitingstreffer gaven de gastheren bovendien zoveel ruimte weg achterin dat Tonny Vilhena een kwartier voor tijd de genadeklap kon geven: 1-4. De middenvelder kreeg zijn negende competitiedoelpunt op een presenteerblaadje van Steven Berghuis.

Slotoffensief
Piotr Parzyszek maakte het wel nog akelig spannend in de slotfase. Eerst maakte de Poolse invaller de 2-4 vanaf de strafschopstip na een domme overtreding van Boëtius. In de 88ste minuut liet hij ook de 3-4 aantekenen uit een vrije trap. Tot een gelijkmaker kwam het echter niet meer, waardoor PEC de negende nederlaag leed in zijn laatste twaalf wedstrijden.

Feyenoord boekte daarentegen voor het eerst sinds december weer eens twee competitiezeges op rij en neemt de vierde plek over van FC Utrecht.