Go Ahead klopt Heerenveen bij opvallend basisdebuut Chelsea-huurling Webster

Go Ahead Eagles is dankzij een thuisoverwinning op SC Heerenveen (3-2) in punten gelijk gekomen met de Friezen. Philippe Rommens was met een assist en een doelpunt de grote man in een wedstrijd waarin Chelsea-huurling Charlie Webster namens Heerenveen een in het oog springende rol speelde.

Go Ahead Eagles
3 - 2
sc Heerenveen

Webster stond zaterdag voor het eerst in de basis bij Heerenveen, als vervanger van de niet helemaal fitte smaakmaker Osame Sahraoui. De negentienjarige Engelsman kende geen goede start in Deventer en verspeelde reeds in de tweede minuut de bal, waarna Go Ahead op voorsprong leek te komen. Het doelpunt van Victor Edvardsen werd echter afgekeurd omdat de VAR buitenspel had gesignaleerd.

Twintig minuten later kon Go Ahead alsnog juichen. Uit een ingestudeerde hoekschop vond Rommens aanvoerder Bas Kuipers, die Andries Noppert (de keeper die vrijdag een nieuw contract bij Heerenveen tekende) versloeg met een geplaatste schuiver. Met een binnengeschoten strafschop, gekregen na geweldige actie van Victor Edvardsen, verdubbelde Rommens hierna de marge: 2-0. Go Ahead was heer en meester en verdiende deze voorsprong.

Kort voor rust deed Heerenveen uit het niets wat terug. Go Ahead-keeper Jeffrey de Lange kwam ver zijn doel uit en werd daarbij gehinderd door Ion Nicolaescu, die echter niets verkeerd deed. De bal kwam via De Lange bij Webster en hij schoof de aansluitingstreffer binnen. Bij Go Ahead waren ze woedend, omdat men dacht aan een overtreding op De Lange, maar daar was geen sprake van.

Rode kaart
Een klein kwartier in de tweede helft liet Webster zichzelf weer zien. De middenvelder zette aan de zijlijn een onbegrijpelijke tackle in op Evert Linthorst en werd met een directe rode kaart naar de kant gestuurd. Heerenveen moest dus met tien man verder en kwam na gestuntel van Syb van Ottele op een 3-1 achterstand. Van Ottele verspeelde als een van de laatste verdedigers de bal aan Victor Edvardsen, die vervolgens de assist leverde op Sylla Sow.

Go Ahead leek na dit doelpunt een gewonnen wedstrijd te spelen, maar vlak voor tijd werd het toch nog spannend, toen Sahraoui (wel fit genoeg om te kunnen invallen) na een sterke actie de aansluitingstreffer binnenschoot. Go Ahead werd daarmee nog even aan het bibberen gebracht, maar hield stand en boekte zo zijn eerste Eredivisie-thuiszege ooit op Heerenveen.

Voor Go Ahead betekent dit de tweede overwinning van het seizoen. Daarmee heeft de ploeg van René Hake nu evenveel punten als het Heerenveen van voormalig Go Ahead-trainer Kees van Wonderen: zes stuks. Na de interlandbreak wacht voor Go Ahead de IJsselderby met PEC Zwolle, dat eveneens op zes punten staat. Go Ahead heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.