Go Ahead is Jong Ajax dankbaar, droomavond voor Jong PSV'er Piroe

Go Ahead Eagles is voor minstens een dag koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Net als FC Twente, dat van NEC won, profiteert Kowet van de nederlaag van Sparta Rotterdam bij Jong Ajax. Het was ook een mooie avond voor Joël Piroe, die namens Jong PSV liefst vier keer scoorde.

FC Twente
FC Twente
2 - 0
N.E.C.
N.E.C.

NEC sloot het dramatische jaar gepast af. Al vroeg in de wedstrijd waren er signalen dat FC Twente de bezoekers zou verslaan. Na balverlies van Rens van Eijden stuitte Rafik Zekhnini nog op doelman Marco van Duin. De aanvaller van FC Twente was na een half uur wel trefzeker. Na een duel waarbij Jonathan Okita werd tegengehouden door Xandro Schenk snelde Zekhnini langs de NEC-defensie en rondde koel af.

Kort na rust, in de 47ste minuut, kon Zekhnini opnieuw ongehinderd aan een lange rush beginnen. De Noor bezorgde de bal bij Jari Oosterwijk, die fraai de 2-0 binnenschoot. De voorsprong kwam mede door een directe rode kaart voor NEC'er Paolo Sabak nauwelijks meer in gevaar, waardoor Twente stijgt naar plek drie en NEC afzakt naar plaats twaalf.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 0
Sparta Rotterdam

Sparta gaf de koppositie uit handen op De Toekomst. Jong Ajax was veel sterker in de openingsfase en werd gevaarlijk via Kaj Sierhuis en Vacláv Cerny. In de twintigste minuut opende aanvoerder Dani de Wit de score, door de bal fraai in de rechterhoek achter doelman Roy Kortsmit te schieten. Jong Ajax bleef in de eerste helft goede kansen creëren, terwijl Sparta alleen dreigend werd via Lars Veldwijk en de vroeg ingevallen Halil Dervisoglu.

Na rust zette Sparta meer aan en kreeg het een mogelijkheid via Mohamed Rayhi, maar in de 76ste minuut kwam de volgende tegenslag. Cerny mocht onbedreigd naar binnen dribbelen en schoot de bal in de korte hoek: 2-0. Door de nederlaag van Sparta is Go Ahead Eagles de nieuwe lijstaanvoerder. Als FC Den Bosch zaterdag wint van Roda JC Kerkrade, nemen de Brabanders de koppositie over.

RKC Waalwijk
1 - 3
Go Ahead Eagles

Het werd een mooie avond voor Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer had namelijk geen moeite met RKC, dat wel redelijk lang standhield. Go Ahead kreeg in de eerste helft weinig kansen, maar kwam vlak voor rust op voorsprong uit de counter. Jaroslav Navrátil schoot de 0-1 binnen uit de rebound.

Na rust zette de ploeg van John Stegeman aan en was het snel beslist. Na goede mogelijkheden voor Pieter Langedijk was Richard van de Venne wel trefzeker. De middenvelder kopte uit een corner van Jeff Stans zijn zesde goal van het seizoen binnen. In de 57ste minuut nam aanvoerder Jeroen Veldmate op aangeven van Langedijk alle hoop van RKC weg met de 0-3. Feyenoord-huurling Emil Hansson redde kort voor tijd de eer voor RKC.

Jong PSV
Jong PSV
5 - 2
Almere City FC

Jong PSV zette de opmars van de laatste weken zeer overtuigend door. Almere City FC had in de openingsfase pech met een schot van Ricardo Kip op de paal en een vrije trap van Tim Receveur op de lat, maar liet zich daarna als een mak schaap naar de slachtbank leiden op De Herdgang.

In de 26ste minuut viel de 1-0. Na goed voorwerk van Zakaria Aboukhlal en Jordan Teze tikte Piroe binnen. Vijf minuten voor rust stuurde Aboukhlal Cody Gakpo weg, waarna de aanvaller doelman Timo Plattel omspeelde en zijn zijn negende doelpunt van het seizoen maakte. Daarna was het woord aan Piroe, die vlak voor de pauze zijn tweede treffer maakte op aangeven van Ramon Pascal Lundqvist, twintig seconden na rust zijn hattrick voltooide door een enorme blunder van Plattel en vlak voor zijn publiekswissel ook nog eens de 5-0 voor zijn rekening nam. In de slotfase maakte Almere City de uitslag enigszins dragelijk door goals van Torino Hunte en James Efmorfidis.

Door de zege is nummer zes Jong PSV gedeeld koploper in de tweede periode, samen met Roda JC Kerkrade. Die twee ploegen hebben één punt meer dan Den Bosch, dat zaterdag de negentiende speelronde vervolgt tegen de Limburgers.