Go Ahead houdt Ferencváros dankzij Vriends op gelijkspel

Reacties

Het uit de Eredivisie gedegradeerde Go Ahead Eagles heeft de Hongaarse topclub Ferencváros knap op een gelijkspel gehouden. De heenwedstrijd in de eerste voorronde van de Europa League, gespeeld in het stadion van FC Emmen, eindigde in 1-1. De Deventer treffer werd kort voor rust ingekopt door Bart Vriends.

Go Ahead houdt Ferencváros dankzij Vriends op gelijkspel

Voor Go Ahead was de rentree op het Europese podium er in meerdere opzichten eentje met een nare bijsmaak. Nadat eerder al bekend werd dat de heenwedstrijd in Emmen gespeeld moest worden - dit omdat de eigen Adelaarshorst verbouwd wordt - bleek na de loting dat er volgende week vanuit Deventer geen supporters mee mogen: Ferencváros heeft namelijk nog een straf van de UEFA openstaan. Ook óp het veld leek het nieuwe Europese avontuur al snel op een deceptie uit te lopen.

Na net iets meer dan twee minuten spelen was het namelijk al raak. Waar trainer Dennis Demmers met Kenny Teijsse, Jerry van Ewijk, Elvio van Overbeek en Randy Wolters vier nieuwelingen opstelde - alsmede de van een verhuur aan FC Oss teruggekeerde spits Teije ten Den - was het uitgerekend een oude bekende die de fout in ging. Aanvoerder Vriends liet zich makkelijk foppen, waarvan routinier en 81-voudig Hongaars international Zoltán Gera dankbaar profiteerde: 0-1. Een vervelende avond dreigde voor Go Ahead.

Aanwinsten
Maar na een kans voor voormalig Roda JC-aanvaller Roland Lamah namens Ferencváros namen de Deventenaren steeds vaker het initiatief, waarbij vooral de aanwinsten zich nadrukkelijk manifesteerden. Zo kreeg Ten Den zijn hoofd niet goed tegen een voorzet van Van Overbeek, was een afstandsschot van Wolters te slap, schoot Teijsse hoog over en kreeg Van Overbeek een fraaie pass van Deniz Türüç niet lekker mee.

Na een uitstekende redding van keeper Erik Cummins - op een inzet van Gera - werd het op slag van rust alsnog 1-1. Mede met dank aan de enige debutant die zich nog niet uitvoerig had laten zien. Een corner van Van Ewijk werd door Vriends binnengekopt. Met de eerste Europese goal in de historie van Go Ahead maakte hij zijn foutje bij de 0-1 dubbel en dwars goed.

Bart Vriends (nummer 3) knikt 1-1 binnen.
Bart Vriends (nummer 3) knikt 1-1 binnen.

In een vlakke tweede helft kregen Sander Duits en Wolters kleine mogelijkheden op een voorsprong, terwijl ook Teijsse met het hoofd wat dreigend werd. Aan de andere kant kon Roland Varga uithalen, maar hij mikte naast het doel van Cummins. Omdat ook een schot van Van Overbeek in de slotfase geen doel trof, bleef het in het stadion van FC Emmen bij 1-1. Door het gelijkspel breekt Go Ahead met het verleden.

De club was tot donderdagavond namelijk één keer eerder in actie gekomen op het Europese podium, maar die twee duels leverden nul doelpunten én twee nederlagen op. In 1965 was Celtic (0-6 in Deventer, 1-0 in Schotland) veel te sterk voor de verliezend bekerfinalist van een paar maanden eerder. Go Ahead hield daarnaast de ongeslagen status van Nederlandse clubs tegen Ferencváros in stand. Ook bij vijf eerdere pogingen (tegen Ajax, PSV en Feyenoord) wisten de Hongaren niet te winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.