Europees avontuur Go Ahead vergroot KNVB-zorgen

Reacties

De KNVB organiseerde in december een crisisconferentie over de verzwakte internationale concurrentiepositie. In dat kader is het eigenlijk niet te verkopen dat FC Twente heeft bedankt voor Europees voetbal en dat nu nota bene een Jupiler League-ploeg, Go Ahead Eagles, de belangen van Nederland moet gaan verdedigen. Want voor de Eredivisie staat veel op het spel.

Europees avontuur Go Ahead vergroot KNVB-zorgen

De UEFA deelt toegangsbewijzen uit aan de hand van prestaties gedurende vijf jaar. Eén slecht seizoen is niet direct funest. Maar Nederland presteert nu al drie jaar zwak. Nu staat Nederland (dankzij goede prestaties in 2010/11 en 2011/12) nog negende op de UEFA-ranglijst. Bij continuering van de prestaties in de laatste drie jaar, verliest de Eredivisie in 2017 zijn laatste directe ticket voor de Champions League. Vanaf het seizoen 2018/19 zou de landskampioen dan via de voorrondes moeten doordringen tot het kampioenenbal.

Om een rampscenario te voorkomen is een goede puntenscore dit jaar dus bittere noodzaak. De UEFA geeft punten per remise en per zege. Het puntentotaal wordt vervolgens gedeeld door het aantal deelnemers per land. Met Go Ahead Eagles moet Nederland zijn score dit seizoen niet delen door vijf, maar door zes. Met het Europese avontuurtje van de Eerstedivisieclub, die vanavond en volgende week moet aantreden tegen Ferencváros, dreigt na de wanprestaties van FC Groningen in 2014 (in juli uitgeschakeld door Aberdeen) en FC Utrecht in 2013 (in juli uitgeschakeld door FC Differdange) een nieuw zomerfiasco.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.