Gnabry en Müller redden Duitsland, bizarre keepersfout bij Wales

Duitsland is ternauwernood aan puntenverlies ontsnapt in de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar. Die Mannschaft boog vrijdag een achterstand tegen Roemenië om in een overwinning. Kroatië voldeed in Cyprus aan de verwachtingen, terwijl Tsjechië en Wales gelijke tred hielden na een kapitale blunder van doelman Danny Ward.

Duitsland
Duitsland
2 - 1
Roemenië
Roemenië

Duitsland leek Roemenië al gauw pijn te kunnen doen in Hamburg, want na vijf minuten wees de scheidsrechter na een vermeende overtreding op Timo Werner naar de stip. De VAR draaide die beslissing echter terug. Even later viel de treffer aan de andere kant: Ianis Hagi poortte Antonio Rüdiger en punterde raak in de verre hoek. Het Duitsland van Hansi Flick kwam in de eerste helft moeilijk tot kansen. Serge Gnabry (tweemaal) en Werner kwamen in schietpositie terecht, maar haalden de trekker niet succesvol over. Na rust was Gnabry fortuinlijker: na 52 minuten ontving hij de bal van Marco Reus en knalde hij droog raak.

De aanvaller van Bayern München heeft nu twintig doelpunten in zijn eerste dertig wedstrijden voor Duitsland gemaakt. Slechts drie Duitsers maakten in hun eerste dertig interlands meer treffers dan Gnabry; de laatste was Klaus Fischer. Duitsland kreeg nog een handvol mogelijkheden om er 2-1 van te maken, maar onder anderen Werner, Gnabry en Kai Havertz hielpen die kansen om zeep. Negen minuten voor tijd bracht Thomas Müller de bevrijding na een hoekschop. Duitsland gaat nu met achttien punten uit zeven wedstrijden aan kop in Groep J.

Cyprus
Cyprus
0 - 3
Kroatië
Kroatië

Kroatië had in de eerste helft 73 procent balbezit en ondernam dertien doelpogingen. Toch duurde het lang voordat de bevrijdende openingstreffer viel: na een mooie aanval en dito pass van Luka Modric prikte Ivan Perisic in de blessuretijd van het eerste bedrijf binnen. Kroatië had na 54 minuten verder weg kunnen lopen van Cyprus, maar Modric miste een strafschop. Tien minuten voor tijd werd het alsnog 0-2 in Larnaca: Josko Gvardiol van RB Leipzig tikte de bal na een hoekschop van dichtbij binnen en maakte zijn eerste interlanddoelpunt ooit. In de blessuretijd bepaalde Marko Livaja de eindstand op 0-3.

Tsjechië
Tsjechië
2 - 2
Wales
Wales

Tsjechië en Wales deden in de eerste helft niet veel voor elkaar onder in Praag. In de beginfase waren Adam Hlozek en Kieffer Moore dicht bij een doelpunt, maar zij stuitten op respectievelijk Danny Ward en Tomas Vaclik. Wales opende via Aaron Ramsey de score: de aanvoerder schoof de bal na een snelle counter in de verre hoek. Een paar minuten later tekende Jakub Pesek uit een rebound voor de gelijkmaker. Vlak na rust kwam Tsjechië voor het eerst op voorsprong: Ward kreeg een terugspeelbal van Ramsey niet onder controle en maakte zo een beschamend eigen doelpunt. Gelukkig voor de keeper trok Wales de stand via Dan James nog gelijk.

Rusland
Rusland
1 - 0
Slowakije
Slowakije

Rusland schoot in de eerste helft slechts één keer tussen de palen en had beduidend minder balbezit dan de bezoekers uit Slowakije. Toch ging de gastheer rusten met een voorsprong: na 24 minuten werkte Milan Skriniar een gevaarlijke voorzet van Arsen Zakharyan achter zijn eigen doelman. In de tweede helft deed Slowakije verwoede pogingen om langszij te komen, maar doelman Matvey Safonov liet zich niet passeren. Rusland gaat nu samen met Kroatië aan kop in Groep H van de kwalificatiereeks.