Girona-preses: 'Tien jaar geleden zag je onze shirtjes nergens'

Reacties

De zestiende speelronde in La Liga kent zondagavond haar orgelpunt: in Barcelona komt Girona op bezoek voor een streekderby die met de uitstekende prestaties van de bezoekers aan lading heeft gewonnen.

Girona-preses: 'Tien jaar geleden zag je onze shirtjes nergens'
© Pro Shots
Barcelona
Barcelona
2 - 4
Girona
Girona

In de laatste jaren is de Catalaanse buurman van Barcelona weer in La Liga te vinden, de competitie waar ze in de jaren '50 voor het laatst in actief waren. Het huidige seizoen is het voorlopige hoogtepunt: de ploeg van Daley Blind staat in punten gelijk met koploper Real Madrid. Voorzitter Delfí Geli  geeft in de aanloop naar deze Catalaanse clash een interview met Sport over de groei van zijn club.

'Toen ik een jochie was, kwam ik al bij Girona, ze speelden in de derde divisie. Natuurlijk was ik ook voor Barcelona, Bernd Schuster was mijn eerste idool. Nu lopen kinderen hier in shirtjes van onze spits Cristhian Stuani rond. Tien jaar geleden zag je shirtjes van Barcelona, Real Madrid of Espanyol op straat, maar niet van Girona. Niet gek, want die werden niet eens verkocht. De verandering sindsdien is ongelofelijk. Eerst had je de dualiteit, mensen waren voor Girona en voor Barcelona. Nu zijn de mensen uit Girona voor Girona, daar zullen we in de toekomst de vruchten van plukken.'

Er wordt logischerwijs gesuggereerd dat er ook in de nabije toekomst geoogst kan worden: Girona wordt in de Spaanse pers gretig vergeleken met Leicester City, de ploeg die acht jaar geleden uit het absolute niets de Premier League-titel voor zich opeiste. Geli loopt zo hard niet van stapel. 'Wat Leicester bereikte is moeilijk, en hier misschien nog wel moeilijker doordat er drie clubs bovenuit steken qua inkomen', aldus de preses. Wat is dan wél het doel?

'Europees voetbal is een doel vanwege het puntentotaal dat we al hebben. We kunnen voor die realiteit niet weglopen, en al evenmin voor de sensatie die dit team schept. We hebben het al een derde van de competitie volgehouden en nu moeten we doorgaan. Aan de kwaliteit in de groep zal het niet liggen', aldus Geli, zelf oud-speler van beide clubs en verder ook van onder meer Atlético Madrid en Deportivo Alavés. Met laatstgenoemde speelde hij in 2001 de beroemde UEFA Cup-finale tegen Liverpool, die de Spanjaarden met 5-4 verloren.

LaLiga

Stand LaLiga 2023/2024

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
37
29
7
1
87-26
+61
94
2
Barcelona
37
25
7
5
77-43
+34
82
3
Girona
37
24
6
7
78-46
+32
78
4
Atlético Madrid
37
23
4
10
68-43
+25
73
5
Athletic de Bilbao
37
18
11
8
60-37
+23
65
* Actueel tot en met 20 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Girona
Meer over Girona
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.