Gillette Speler van de Week: Keisuke Honda

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Gillette Speler van de Week. In het openingsweekeinde was dat Keisuke Honda van VVV-Venlo. Een portret van de 23-jarige Japanner.

Gillette Speler van de Week: Keisuke Honda

Het had wel wat weg van een versnelde vorm van de Butoh, die Japanse verbeeldingsvorm vol spel, beweging, dans en meditatie. Nog op de eigen helft zette Keisuke Honda afgelopen zondag in de wedstrijd tussen PSV en VVV-Venlo aan voor een dribbel en in alles voelde je dat er iets meeslepends op komst was. De stoere mannen van PSV vielen om als tinnen soldaatjes in een domino-rij. Slechts een ultieme sliding van keeper Andreas Isaksson verhinderde dat de zinsbegoochelende solo over tientallen meters in een doelpunt resulteerde.

'Een Maradona-actie', noemde VVV-trainer Jan van Dijk de Japanse Alleingang in de benevelende euforie van het 3-3 gelijkspel tegen de titelfavoriet uit Eindhoven. De vergelijking met Pluisje gaat vooralsnog een tikje mank, maar feit is dat Honda zijn vaak zo geroemde tegenstrevers op het middenveld van PSV met verve overtrof. De 23-jarige Japanner speelde slimmer dan Ibrahim Afellay en dynamischer en doeltreffender dan Orlando Engelaar.

In de eerste helft al was hij met een kopbal dicht bij een treffer, na de pauze presenteerde hij de bal met een hakje op de rechterschoen van Achmed Ahahaoui (2-1) en beleefde vervolgens ook zelf nog eens het wonder van de wreef. Via een flitsende volley met links verlengde hij de bal uit een hoekschop tot achter de verbouwereerde Isaksson, die nog wilde kijken maar alleen maar iets hoorde. <br /><br /> 'Honda is de beste speler van Nederland', bleef Jan van Dijk zijn vedette na afloop besprenkelen met wolken parfum. Nu is dat wat voorbarig na één competitieronde en in de wetenschap dat voetballend Nederland nog volop bezig is zich te ontwikkelen. Maar met Keisuke Honda heeft de Eredivisie er wel een attractie van het kaliber komt dat zien bij gekregen. Een schitterende geleider van techniek en overzicht, een middenvelder met versnelling die onder druk de fijnste balbehandeling aan de dag legt en dirigent is in een ploeg vol onstuimige fladderaars.

Anderhalf jaar al geeft hij Venlo in Japan de statuur van een metropool. Afkomstig van de topclub Nagoya Grampus Eight koos Honda in het begin van 2008 op voorspraak van Sef Vergoossen voor het relatief nietige VVV-Venlo. Wie groots wil eindigen, moet klein beginnen. Overtuigd in de ambitie ooit in Italië, Spanje of Engeland te gloriëren en zodoende de grote ster van het Japanse voetbal te worden, presenteerde Honda zich in Noord-Limburg direct als exponent van het moderne Aziatische land.

Vorig seizoen al was Honda met zestien goals en dertien assists de gouden gids van het elftal dat glansrijk kampioen werd van de Jupiler League. Nu, op het hoogste niveau, is de speelwijze van VVV-Venlo totaal ingericht naar zíjn bovengemiddelde kwaliteiten die de ploeg van Van Dijk moeten behoeden voor degradatie.

Of het zover komt is maar de vraag, want Keisuke Honda is in Limburg ook een cash- en marketinginstrument. Een speler die grote Aziatische sponsors en rijke Europese clubs moet lokken en de eurotekens ongegeneerd laat dansen. Toen hij begin 2008 in Limburg neerstreek, spraken ze bij VVV al over een transfersom van twee miljoen euro, nu worden er bedragen genoemd die richting het vijfvoudige gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen