Giggs en zijn legendarische goal: 'Als de bal het net raakt, druk ik op stop!'

Reacties

Het was een legendarische goal in een legendarisch seizoen. Exact 21 jaar geleden hield Ryan Giggs de kansen van Manchester United op de treble in leven door Arsenal in de verlenging uit het FA Cup-toernooi te schieten na een weergaloze solo. Bij Sky Sports blikt hij nu terug op die prachtige treffer.

Giggs en zijn legendarische goal: 'Als de bal het net raakt, druk ik op stop!'
© Pro Shots

Het is een van die doelpunten die symbool staat voor het United van toen. Niets leek de ploeg van Sir Alex Ferguson dat jaar te deren, altijd kwamen The Red Devils weer als winnaar uit de strijd. Met die knotsgekke Champions League-finale tegen Bayern München op 26 mei 1999 als absolute hoogtepunt. Maar ook de ontsnapping van anderhalve maand eerder tegen Arsenal mocht er zijn.

We schrijven dus 14 april 1999. United is op dat moment koploper van Engeland met vier punten meer dan Arsenal, en moet die avond op herhaling tegen de ploeg van Arsène Wenger in de halve finale van het FA Cup-toernooi. Drie dagen eerder was de eerste ontmoeting op Old Trafford geëindigd in 0-0. En ook nu was er weer een verlenging nodig na goals van David Beckham en Dennis Bergkamp.

Manchester United won in 1999 de Champions League door twee goals in blessuretijd van Ole Gunnar Solskjaer (links) en Teddy Sheringham (rechts) in de finale tegen Bayern München.
© Pro Shots
Manchester United won in 1999 de Champions League door twee goals in blessuretijd van Ole Gunnar Solskjaer (links) en Teddy Sheringham (rechts) in de finale tegen Bayern München.

Dat er nog een half uur bij kwam, was al winst op zich voor United. Roy Keane moest een kwartier voor tijd van het veld met een rode kaart en in blessuretijd stopte Peter Schmeichel een penalty van Bergkamp. Met tien man sleepte United de overwinning vervolgens nog uit het vuur. En dat allemaal dankzij een geniale bevlieging van Giggs, die tot dan toe eigenlijk helemaal niet in de wedstrijd zat.

Voordat hij de hele Arsenal-defensie aan flarden dribbelde, had hij immers nog een paar keer balverlies geleden. 'Ik weet nog dat ik tegen mezelf zei: Ryan, de volgende keer als je de bal krijgt ga je dribbelen.' En dat deed hij dus. 'Het was een van die momenten in je carrière waarin het puur op instinct ging. Ik had niks in gedachten. Ik ging gewoon rennen met de bal en passeerde de spelers die ik tegenkwam.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Om zich heen kijken deed hij ook niet. Zo zag hij bijvoorbeeld Paul Scholes over het hoofd, die volledig vrij stond in de zestien. 'Hij schreeuwde naar me, maar ik zag hem niet eens. Het gebeurde instinctief. Normaal gesproken zie ik die vrije man altijd staan, maar nu dacht ik alleen maar schieten.' En dus haalde Giggs uit met links en passeerde hij David Seaman, de bal knalde prachtig tegen de touwen.

Wat er vervolgens gebeurde, schaamt Giggs zich nog steeds een beetje voor. 'Ik druk op stop, zodra de bal het net raakt. Ik wil niet zien hoe ik dat doelpunt vier!' De Welshman trok zijn shirt namelijk uit. 'Zo had ik een doelpunt nog nooit gevierd. Daarna heb ik dat ook nooit meer gedaan. Het toonde nog maar eens aan hoe groot deze wedstrijd was. Het had te maken met onze rivaliteit met Arsenal.'

De fantastische goal van Giggs zou de opmaat blijken voor een legendarisch slot van het seizoen. Een week later knokte United zich in de halve finale van de Champions League langs Juventus, door in Turijn terug te komen van een 2-0 achterstand (2-3, na 1-1 in het heenduel). Ruim een maand later realiseerde United in tien dagen tijd de fameuze treble. Zonder die solo van Giggs was dat nooit gelukt.

14 april 1999, replay halve finale FA Cup

Arsenal - Manchester United 1-2 n.v.
17. Beckham 0-1, 69. Bergkamp 1-1, 109. Giggs 1-2.
90+2. Bergkamp mist penalty, rode kaart: 74. Roy Keane (2x geel)

Arsenal: Seaman; Dixon, Adams, Keown, Winterburn; Parlour (105. Kanu), Vieira, Petit (119. Bould), Ljungberg (62. Overmars); Bergkamp, Anelka.
Manchester United: Schmeichel; Gary Neville, Stam, Johnsen, Phil Neville; Beckham, Keane, Butt, Blomqvist (61. Giggs); Sheringham (76. Scholes), Solskjaer (91. Yorke).
Beste United sinds 2000: sterrenteam met Van Nistelrooy, Rooney en Ronaldo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.