Gezocht bij PSV: de Gutiérrez van het droomdebuut in Den Haag

Érick Gutiérrez keert zaterdagavond terug in het stadion waar hij op 15 september 2018 zijn debuut voor PSV maakte: het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Destijds zorgde de Mexicaan voor een zeer veelbelovend begin bij een 0-7 zege op ADO Den Haag. Het bleek geen garantie voor het vervolg.

ADO Den Haag
0 - 3
PSV
PSV

Nadat Gutiérrez in de zomer van 2018 over kwam van Pachuca CF mocht de destijds 23-jarige Mexicaan het in Den Haag voor het eerst laten zien aan het Nederlandse publiek. Mark van Bommel liet Guti twintig minuten voor tijd invallen bij een 0-3 voorsprong. Hij verving Pablo Rosario.

Binnen vijf minuten na zijn invalbeurt wist iedereen het zeker: PSV had na Hirving Lozano weer een Mexicaanse parel in huis gehaald. De debutant had slechts drie minuten nodig om boezemvriend Lozano te bedienen met een prachtige pass. Chucky maakte er 0-4 van, waarna Gutiérrez twee minuten later zelf het feest compleet maakte door de bal hard in de kruising te rammen. Het was de 0-5 in een wedstrijd die uiteindelijk in een 0-7 zege voor PSV zou eindigen.

In de weken na ADO-uit scoorde Gutiérrez ook in de thuiswedstrijden tegen VVV-Venlo en FC Emmen en met drie goals na vier wedstrijden leek er met het rendement van de Mexicaanse middenvelder niets mis te zijn. Hoewel hij verder in het seizoen niet meer tot scoren kwam en ook steeds vaker op de bank kwam te zitten, was de Mexicaan na Cody Gakpo (3,21) nog wel de speler die gemiddeld de meeste kansen uit open spel creëerde in negentig minuten (2,68).

Maar nu, ruim anderhalf jaar verder, bleek de vliegende start geen garantie voor een doorslaand succes in Eindhoven. In de zomer van 2019 vertrok boezemvriend Lozano naar Napoli en Guti bleef achter bij PSV, waar hij dit seizoen tot negen basisplaatsen kwam. Even vaak begon hij op de bank en dus is er van een onbetwiste basisplek bepaald geen sprake. Ook creëert de Mexicaan amper kansen en daarmee is het contrast ten opzichte van vorig seizoen gigantisch.

Waar hij vorig seizoen bijna de meeste kansen creëerde voor PSV, daar zijn dit seizoen slechts drie spelers van PSV die minder kansen uit open spel creëerden dan Gutiérrez (0,47): Daniel Schwaab (0,39), Olivier Boscagli (0,29) en Timo Baumgartl (0,16). Inderdaad: allemaal verdedigers. In verhouding creëerde zelfs verdediger Nick Viergever (0,59) nog meer kansen en ook de stevig bekritiseerde Pablo Rosario creëert dubbel zoveel kansen als de Mexicaan (1,09). Het is voor PSV én voor de Mexicaanse middenvelder dan ook te hopen dat het Cars Jeans Stadion zaterdagavond wederom inspireert tot grootste prestaties.