Geweldig voetbalgevecht tussen Arsenal en Chelsea eindigt onbeslist

In een werkelijk fantastische wedstrijd hebben Arsenal en Chelsea elkaar woensdagavond in evenwicht gehouden: 2-2. De thuisploeg kwam op voorsprong, maar daarna leek Chelsea er met de winst vandoor te gaan. Totdat The Gunners diep in blessuretijd toch nog toesloegen.

Toch verliet Arsenal-manager Arsène Wenger vol van onvrede het veld. Op Oudjaarsdag kreeg West Bromwich Albion vlak voor tijd een penalty tegen Arsenal, die de 1-1 opleverde voor The Baggies. Wenger beklaagde zich na afloop over het niveau van de arbitrage en moet inmiddels vrezen voor een stevige straf. Ook woensdag reageerde Wenger weer woest richting de arbitrage nadat zijn ploeg wederom op een cruciaal moment een penalty incasseerde.

In een volgepakt Emirates Stadium maakten Arsenal en Chelsea vanaf minuut één reclame voor de Premier League. Het niveau was hoog, de tackles stevig en het regende kansen aan beide kanten. In de veertiende minuut verscheen Álvaro Morata oog in oog met doelman Petr Cech na een enorme misser van Calum Chambers. De Spaanse spits schoot tot verbijstering van zijn ploeggenoten naast.

Aan de andere kant was Alexis Sánchez dicht bij een treffer. De Chileen toonde zich behendig in de kleine ruimte en punterde de bal richting doel. In een uiterste reflex duwde goalie Thibaut Courtois de bal tegen de binnenkant van de paal, waarna het via de andere paal geen doelpunt werd. Ook een schot van Alexandre Lacazette, die knap wegdraaide bij Gary Cahill, was een prooi voor Courtois.

Vlak voor rust was het weer aan Chelsea om een gigantische kans onbenut te laten. Eden Hazard besloot een fraaie dribbel met een subtiel hakballetje richting Cesc Fàbregas, die de vrije schietkans verprutste en zijn inzet over het doel zag vliegen. Die kans kwam redelijk uit het niets, want Arsenal was aan de hand van een geniale Mesut Özil de betere ploeg in de eerste helft.

Mesut Özil was de beste man op het veld bij de Londense derby tussen Arsenal en Chelsea.

In de eerste minuten na rust was het Chelsea dat zich toonde. Cech redde knap op een schot van Hazard en had ook een antwoord op een kopbal van Marcos Alonso. Lacazette speelde zich namens Arsenal met een technisch verfijnde aanname vrij en testte Courtois, maar de Belgische doelman keepte net als zijn Tsjechische collega aan de andere kant een ijzersterke wedstrijd.

Courtois was na een uur echter volstrekt kansloos bij een knal van Jack Wilshere. Vlak nadat uitblinker Özil zelf al gevaarlijk was geweest belandde de bal met het nodige fortuin voor de voeten van Wilshere, die de bal snoeihard tegen de touwen schoot: 1-0. Lacazette liet direct na de goal een kans op de 2-0 onbenut.

Lang stond de voorsprong niet op het scorebord, want een paar minuten later ging de bal tot afgrijzen van Wenger op de stip voor Chelsea. Héctor Bellerín maakte een lichte overtreding op Hazard en de Belgische sterspeler, die theatraal naar de grond ging, benutte de toegekende strafschop vervolgens zelf: 1-1.

Jack Wilshere en Eden Hazard in een fel duel. Beide spelers waren woensdag belangrijk voor hun club door een doelpunt te maken.

Net als Arsenal na de 1-0 kreeg ook Chelsea na de 1-1 direct een grote kans op nog een doelpunt. Morata troefde Chambers weer eens af, maar wederom was de afronding van de Spaanse spits bedroevend te noemen. Zeker niet bedroevend was het respectvolle applaus dat Fàbregas van de Arsenal-fans kreeg toen hij werd gewisseld bij Chelsea.

Ook in de laatste twintig minuten bleef het tempo hoog. Arsenal (Danny Welbeck) en Chelsea (Willian) brachten verse aanvallers het veld in, maar een andere Chelsea-invaller maakte het verschil. Davide Zappacosta, die tien minuten na rust inviel voor Victor Moses, brak door op de rechterflank en zette strak voor. Alonso kroop voor bij Shkodran Mustafi en maakte er 1-2 van. Het was alweer de zesde goal van het seizoen voor de Spaanse linksback.

Daarmee was het spektakelstuk nog niet ten einde. In de derde minuut van de extra tijd kopte Alonso de bal zomaar in de voeten van Bellerín. De rechtsback van de thuisploeg twijfelde geen moment en haalde verwoestend uit: 2-2. Met een snoeihard schot op de lat was Zappacosta nog enorm dicht bij de 2-3 voor Chelsea, maar Arsenal ontsnapte.

Door de remise is Chelsea er niet in geslaagd de tweede plaats over te nemen van Manchester United. De Londenaren hebben 46 punten na 22 duels, één punt minder dan United. Arsenal staat zesde met 39 punten en houdt de vierde plaats, nu in handen van Liverpool, in zicht. De achterstand bedraagt vijf punten.