Geschokte Beckenbauer vond Cruijff beter dan zichzelf

Reacties

Franz Beckenbauer en Johan Cruijff domineerden samen het mondiale voetbal in de jaren zeventig. Dat zijn anderhalf jaar jongere tegenhanger er nu niet meer is, komt hard aan bij Der Kaiser.

Geschokte Beckenbauer vond Cruijff beter dan zichzelf

Tussen 1971 en 1976 gingen vijf van de zes Gouden Ballen naar Beckenbauer (1972 en '76) en Cruijff (1971, '73 en '74). Dat respectievelijk Ajax en Bayern München in die periode drie Europa Cup I's  op rij wonnen, was dan ook geen toeval. Net als dat de twee iconen van het voetbal tijdens de jaren zeventig tegenover elkaar stonden in de WK-finale van 1974.

'Ik ben in shock. Johan Cruijff is dood', liet Beckenbauer dan ook op zijn twitter-account weten na het overlijden van zijn generatiegenoot. 'Hij was niet alleen een erg goede vriend van me, maar hij was ook als een broer voor me.' Zo stonden de twee voormalige topvoetballers in september 2014 nog gebroederlijk op de foto tijdens een golfevenement.

Beckenbauer en Cruijff mochten dan vrienden zijn, maar waren bovenal tegenstanders. 'Johan was de betere voetballer, maar ik ben wereldkampioen', zei de nu 70-jarige Kaiser ooit eens over Cruijff, verwijzend naar die voor Nederland zo pijnlijk verlopen WK-finale. Cruijff leidde aanvankelijk de dans met Oranje, maar West-Duitsland en Beckenbauer zegevierden met 2-1.

Desondanks ging niet Beckenbauer maar Cruijff de boeken in als Europees Voetballer van de Eeuw. Ook al werd de legendarische Nummer 14 geen wereldkampioen, de erfenis die hij naliet was er niet minder om. Zo dacht ook Beckenbauer er in 2014 over. 'Als Gareth Bale en Cristiano Ronaldo al ongeveer honderd miljoen euro waar zijn, dan zou Johan vroeger miljarden hebben gekost.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.