Geplaagde Moyes passeert Hart en doet inspiratieloos Chelsea pijn

Joe Hart is de eerste doelman van de Engelse nationale ploeg, maar wordt de laatste tijd veelvuldig bekritiseerd. David Moyes passeerde de international voor de wedstrijd tegen landskampioen Chelsea en met Adrián onder de lat zorgde West Ham United voor een verrassing: 1-0.

Het is onmogelijk om de keeperswissel aan te wijzen als reden voor dit succes, want Chelsea was zaterdagmiddag inspiratieloos en Adrián werd nauwelijks getest. Toch zal Hart zich zorgen maken, want Moyes heeft in ieder geval voor de volgende wedstrijd (woensdag tegen Arsenal) geen reden om iets te wijzigen in zijn opstelling. Het WK komt eraan en dus kan Hart een plek op de bank niet gebruiken.

Vanaf de kant zag Hart zijn ploeg de eerste competitiezege sinds 30 september boeken. Het enige doelpunt van de Londense derby werd al in de zesde minuut gemaakt, toen Marko Arnautovic in de kleine ruimte een knappe en razendsnelle combinatie opzette met Manuel Lanzini. De Oostenrijker was het eindstation en schoot de bal na een lichaamsbeweging met links langs de kansloze Thibaut Courtois.

Chelsea moest in de achtervolging, maar creëerde weinig. De beste kans in de eerste helft was voor Eden Hazard, maar zijn volley kon net niet binnen gelopen worden door Álvaro Morata en ging naast, en Adrián greep goed in bij schoten vanuit de tweede lijn van N'Golo Kanté en Davide Zappacosta. West Ham deed aanvallend bijna niets meer, maar hield de deur op slot en had vrede met hoe de wedstrijd verliep.

Antonio Conte had gezien dat zijn ploeg meer moest brengen om in ieder geval de gelijkmaker te kunnen forceren en bracht voor de tweede helft Pedro in het veld voor de opnieuw tegenvallende Tiemoué Bakayoko. Dit had wel als gevolg dat West Ham meer ruimte kreeg voor tegenaanvallen en Andreas Christensen ontsnapte toen hij na een duel met Arnautovic hands maakte in zijn eigen strafschopgebied, maar de bal niet op de stip ging.

Antonio Conte ziet een teleurstellend Chelsea aan het werk.

Opvallend was dat Chelsea lange tijd niet gevaarlijker werd dan voor rust. De defensie van West Ham gaf nauwelijks ruimte weg en Zappacosta probeerde het nog maar eens van afstand, maar zijn schot ging naast. Verder werden er veel ballen geblokt, voordat Chelsea in de slotfase toch nog twee enorme kansen op de gelijkmaker kreeg. Morata schoot echter naast en Hazard schoot over, waardoor West Ham de derde competitiezege van dit seizoen kon vieren.

Voor Chelsea betekende dit de vierde nederlaag van het seizoen en prolongatie van de titel is nu wel heel erg ver weg. De regerend landskampioen heeft elf punten minder dan koploper Manchester City, dat zondag de kraker tegen Manchester United speelt, en kan op de ranglijst bovendien worden ingehaald door achtervolger Liverpool. West Ham komt na de eerste overwinning onder Moyes op gelijke hoogte met West Bromwich Albion, maar staat door een slechter doelsaldo nog wel onder de degradatiestreep.