Geplaagd NEC geeft eerste zege weg door opleving RKC

NEC heeft in de eerste wedstrijd na het ontslag van trainer Alex Pastoor het eerste punt van het seizoen gepakt. De Nijmegenaren zullen evenwel balen van het 2-2 gelijkspel tegen RKC Waalwijk, aangezien een 2-0 voorsprong uit handen werd gegeven.

Met het interim-duo Ron de Groot/Wilfried Brookhuis op de bank moest er in Nijmegen een schokeffect teweeg worden gebracht. De eerste drie wedstrijden waren immers verloren en het doelsaldo was veelzeggend: 2-14. RKC-verdediger Frank van Mosselveld leek de helpende hand toe te steken. Hij veroorzaakte na 23 minuten een strafschop omdat hij zijn foutieve aanname wilde goedmaken en Christoph Hemlein tegen de grond werkte.

Ron de Groot dirigeert bij NEC.

Ondanks zijn misser in de nederlaag tegen PEC Zwolle (1-5) ging NEC-spits Michael Higdon opnieuw achter de bal staan. Nu schoot hij wél feilloos raak. Na 37 minuten maakte Higdon (foto), vorig seizoen nog topscorer van Schotland namens Motherwell, vanaf elf meter ook zijn tweede Eredivisie-doelpunt. Opnieuw was Van Mosselveld, wéér ten opzichte van Hemlein, de veroorzaker van de strafschop. De verdediger mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Jochem Kamphuis een tweede gele kaart op zak hield.

Na rust ging RKC vol op zoek naar de aansluitingstreffer. Die kwam er na ruim een uur. Opnieuw was dat uit een strafschop. Dit keer werkte Tobias Haitz de Luxemburger Aurélien Joachim naar de grond. Sander Duits, die eerder met een vrije trap de paal had geraakt, profiteerde van het buitenkansje: 2-1.

Een schitterende kopbal van Joachim bezorgde de ploeg van Erwin Koeman ook nog een punt. Op aangeven van Ingo van Weert kopte de spits zeer fraai raak. Daardoor is NEC al veertien Eredivisieduels op rij zonder zege, maar  werd de rode lantaarn wel voor even over gedaan aan Feyenoord. De Rotterdammers ontvangen zondag NAC Breda in De Kuip.

RKC heeft na vier duels vijf punten. NEC voorkwam en passant ook een negatieve mijlpaal, aangezien een vierde nederlaag een uniek slechte seizoenstart geweest zou zijn.