Geplaagd FC Twente maakt verrassend gehakt van FC Utrecht

FC Twente heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt. In eigen huis werd FC Utrecht verrassend verslagen. De thuisploeg stuurde de bezoekers met een 4-0 pak slaag terug naar de Domstad.

Waar de Utrechters de competitie goed zijn begonnen met negen punten uit vier duels, lag dat voor de thuisploeg helemaal anders. De Tukkers verloren hun eerste vier duels en de druk op trainer René Hake groeide met de week. Onder meer Sparta (1-0) en VVV-Venlo (1-2) waren FC Twente te machtig.

Ook tegen Utrecht begon het niet best voor de thuisploeg. Zakaria Labyad kreeg na een minuut al een grote kans, maar de aanvaller van de bezoekers had zijn vizier nog niet op scherp staan. Na acht minuten kon het publiek in Enschede wel juichen, want aan de andere kant was Tom Boere scherp. De spits rondde een pass van Peet Bijen met een lobje schitterend af: 1-0.

FC Twente zette vervolgens door en dat resulteerde al snel in de tweede treffer. Thomas Lam was in de zeventiende minuut trefzeker. De verdediger kopte de bal uit een hoekschop in de verre hoek binnen. FC Utrecht had weinig in te brengen in de Grolsch Veste en zag nog voor de rust de achterstand oplopen naar 3-0. Luciano Slagveer schoof de bal na ruim een half uur eenvoudig binnen na prima voorbereidend werk van Boere.

In de tweede helft ging de ploeg van trainer Erik ten Hag aanvallender spelen, maar uit de ruimte die hierdoor ontstond was Twente bijna trefzeker. Boere kreeg een levensgrote kans om een voorzet van Haris Vuckic binnen te koppen, maar de geheel vrijstaande aanvaller faalde en werkte de bal in de handen van doelman David Jensen. Na 73 minuten leek het vierde doelpunt er dan toch te komen, maar arbiter Jochem Kamphuis keurde de treffer van Slagveer af wegens buitenspel.

Een minuut later viel de 4-0 dan toch. Uitblinker Oussama Assaidi slalomde door het strafschopgebied en schoof de bal vervolgens in de verre hoek, waarmee hij een sterke wedstrijd bekroonde. Door de zege is Twente van de hatelijke nul af, terwijl de Utrechters met negen punten in de middenmoot blijven staan. De Tukkers nemen het volgende week op tegen FC Groningen, terwijl Utrecht in eigen huis PSV ontvangt.

De nabeschouwing van VI-verslaggever Peter Wekking.