Geniale goal Giroud geeft Arsenal droomstart in 2017

Arsenal heeft zondag mede dankzij een Puskás Award-waardige treffer van Olivier Giroud afgerekend met Crystal Palace in de Premier League. Het werd 2-0 in het Emirates Stadium.

De wedstrijd op nieuwjaarsdag 2017 zal voor altijd worden geassocieerd met het staaltje magie van Giroud in de zeventiende minuut. De Fransman trof met een zogeheten scorpion kick doel, zoals de Colombiaanse keeper Réne Higuita ooit een treffer voorkwam.

Al vallend hakte Giroud raak, nadat een voorzet van Alexis Sánchez iets achter hem belandde. De goal deed denken aan die van Henrikh Mkhitaryan onlangs tijdens Manchester United - Sunderland en die van Rafael van der Vaart tijdens Ajax - Feyenoord in 2003.

Zo kwam Crystal Palace-manager Sam Allardyce van een koude kermis thuis. De voormalig Engels bondscoach wilde Arsenal met een hermetisch gesloten defensie in verlegenheid brengen, maar had logischerwijs niet gerekend op Girouds 'hoogstandje de luxe'. Arsenal stichtte in de openingsfase wel wat gevaar, maar verder dan speldenprikjes van Lucas Pérez (de vervanger van de zieke Mesut Özil) kwam de thuisploeg niet.

Na de treffer met eeuwigheidswaarde van Giroud ging Arsenal op jacht naar de 2-0. Vlak voor rust was het bijna zover; Sánchez had zijn vizier niet op scherp staan en slaagde er van dichtbij niet in om keeper Wayne Hennessey te passeren. Crystal Palace liet in aanvallend opzicht nauwelijks van zich horen, behoudens een schot van Yohan Cabaye. Na de hervatting ontstond er vaker drukte voor het doel van Petr Cech, maar onder anderen Christian Benteke miste de scherpte.

Olivier Giroud, die door een blessure lang uit de roulatie was, scoort dit Premier League-seizoen gemiddeld eens in de zeventig minuten.

Dat kwam de bezoekers duur te staan, al helemaal omdat Alex Iwobi ruim tien minuten na rust voor de 2-0 zorgde. De Nigeriaan kopte raak nadat de defensie van Crystal Palace een voorzet van Nacho Monreal matig verwerkte. Arsenal geloofde het verder wel. De ploeg zocht nog wel plichtmatig naar een derde treffer, maar leek met het hoofd al vooral bij de wedstrijd van dinsdagavond tegen AFC Bournemouth te zijn.

Arsenal neemt door de overwinning de derde plaats over van Tottenham Hotspur, dat eerder op de dag met 1-4 won van Watford. The Gunners hebben negen punten minder dan koploper Chelsea. Crystal Palace, dat dinsdag in eigen huis aantreedt tegen Swansea City, staat nog steeds zeventiende.